Због оружаног сукоба у својој земљи, украјински председник Володимир Зеленски постао је једна од најпознатијих личности на свету у овом тренутку.

Препознатљив по својој маслинастој одећи која је постала саставни део његовог имиџа, Зеленски је постао интересантан светској јавности због својих запаљивих изјава и позива за помоћ у борби против, како он каже, руске агресије на Украјину.

Фото: Профимедиа

 

Такође, познат је и по томе што често посећује народ у ратом захваћеним деловима и разговара с њима, али и дочекује стране званичнике са којима обилази Кијев. Будући да се ови сусрети снимају, јавност је заинтригирало ко је човек који увек стоји непосредно уз Зеленског.

Одговор на то питање даје белоруски лист "Наша нива" који тврди да је у питању Максим Доњец, први човек обезбеђења украјинског председника.

Фото: Танјуг/АП

 

Према писању овог листа, Доњец је 2019. године постао лични телохранитељ Зеленског, на самом почетку његове политичке каријере. Како се даље наводи, његова биографија је непозната јавности, али се зна да је у браку и да има дете. Поред тога, „Наша нива“ наводи да вози аутомобил из 2011. године.

Интересантно, Доњец је био лични телохранитељ познатог украјинског олигарха Игора Коломојског, што је изазвало сумњу да је Зеленски, тада још председнички кандидат, блиско повезан са познатим олигархом. О овим наводима се једном приликом огласио и украјински председник који је објаснио да је тачно да користи исто обезбеђење као Коломојски.

 

 

- Имамо уговор са компанијом која се бави безбедношћу и то је све. Андриј Бохдан је тамо један од партнера, а постоје три компаније које пружају правне услуге нашој странци – рекао је Зеленски. Како објашњава лист, Бохдан је адвокат Игора Коломојског, који је касније водио кабинет председника Украјине.

Фото: Јутјуб принтскрин/Radio Free Europe/Radio Liberty

 

У првим данима обављања председничке функције, Зеленски је Доњеца поставио за шефа Службе безбедности председника Украјине, а крајем марта 2022. године, када је руска специјална операција већ узела маха, Доњец је унапређен у чин бригадног генерала.

"Наша Нива" истиче да је претходне председнике Украјине штитило 10-15 људи, али да је Зеленски изузетак јер, како се наводи, живи у атмосфери сталних претњи по његов живот које су само појачане од почетка руске агресије. Управо из тога разлога, Зеленски је повећао бројност свог обезбеђења и већ је крајем 2021. године њега чувало око 70 људи који чине тзв. Прву групу. Поред тога, како пише овај лист, украјинског председника чувају и људи из обавештајних служби, као и професионални војници.

Фото: Профимедиа

 

Покушаји атентата на Зеленског

Западни медији извештавали су о томе да је Москва планирала атентате на руководство украјинске државе у фебруару 2022. Поред тога, припадници безбедносних структура Украјине наводе да су спречили неколико покушаја атентата на Володимира Зеленског, тврди "Наша нива".

У недавном интервјуу секретар Савета за безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов рекао је да је до сада било пет покушаја атентата на украјинског председника. Данилов је прецизирао да се то догађало крајем фебруара и почетком марта.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Максим Доњец - шеф обезбеђења украјинског председника Володимира Зеленског

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".