У нетачноj објави на Телеграм каналу Спутњик Србија | Спутник Србија од 3. јула коју смо пренели без провере извира, наводи се да је немачки лист "Билд" објавио да је руска војска “дошла у посед” оружја које је Немачка донирала Украјини.

Након што је у мају обећала да ће Украјини донирати тешко наоружање, Немачка је први део обећаног испоручила 21. јуна 2022, наводи Деутсцхе Wелле. Тада су Украјини испоручене хаубице “Панзерхаубитзе 2000”, једно од најмоћнијих артиљеријских оружја у арсеналу немачке војске. 

Тврдњом да је немачки лист Билд објавио да је Русија дошла у посед овог оружја бавио се фацт-цхецкинг портал из Украјине СтопФаке у анализи од 6. јула 2022. године.

Како СтопФаке наводи, низ руских медија известио је о заузимању оружја, позивајући се на немачки лист Билд (1, 2, 3, 4). Ни у једном од чланака ових медија се, ипак, не наводи линк на чланак листа Билд. Линкови у чланцима воде на почетну страницу портала Билд. Прегледом овог портала, у време писања ове анализе, "Раскринкавање" није успело да пронађе чланак о томе да је руска војска дошла у посед немачке донације. Исто у својој анализи наводи и СтопФаке. 

Такође, како истиче СтопФаке, претрага кључних ријечи “ПзХ 2000” и “Панзерхаубитзе 2000” није дала резултате који указују на то да је овај медиј писао о наводном заузимању тог оружја. 

Тврдњу да је руска војска дошла у посед овог оружја нису објавили ни украјински, а ни немачки званични извори. Новинар немачког телевизијског канала Wелт такође је истакао да за ове наводе нису успели пронаћи никакве доказе те да се ради о лажној вести. 

Дакле, нема потврде да је немачки Билд објавио да је Русија дошла у посед донације оружја коју је Немачка упутила Украјини, а ову исправку смо урадили уз помоћ и сугестију сајта "Раскринкавање".

БОНУС ВИДЕО

 

 
 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".