Руско Министарство одбране недавно је саопштило да су се трупе те земље повукле са Змијског острва, те да је тај потез повучен као "знак добре воље".

Посланик Државне думе Русије Алексеј Черњак наводи да се, упркос повлачењу, острво и даље налази под контролом Руса.

- Наши борци из састава снага за специјалне операције Оружаних снага Русије ослободили су Змијско острво од украјинских екстремиста, одбили су неколико напада, покушаја искрцавања украјинских трупа, оборили су значајан број летелица и дронова. Даље острво остаје под контролом наших ракета, флоте и Ваздушно-космичких снага - истакао  је Черњак.

Украјинске и руске снаге водиле су жестоку борбу око Змијског острва, стретешки веома важне локације, а ево и због чега се оно сматра изузетно битним.

Острво се налази недалеко од румунских и украјинских обала, а управо те две земље воде дугогодишњи спор на Међународном суду правде, како би се утврдила припадност територијалних вода око острва, па и њега самог.

Историја острва

Први назив гласио је "Бело острво", а дат је од стране Грка, те се због њихове присутности на осртву могу наћи и остаци античких грађевина. Према легенди о Тројанском рату, Ахилово тело је ту сахрањено, а 1823. године, према веровању, капетан Критзикли је нашао и рушевине његовог храма.

Данашње име "Змијско острво" добило је по врсти змије, сличној смуку, дужине око два метара, неотровнице, која је на овој локацији преживела хранећи се само глодарима. Доласком војске у време СССР-а ове врста је искорењна, с обзиром на почетак градње војних објеката на острву.

После Руско-турског рата, 1887. године, Русија је острво препустила Румунији, желећи тиме да поравна ствари за руску анексију јужне Бесарабије. 

Поменута територија није мењала припадност све до 1948. године када је Румунија поклекла под притиском Совјетског Савеза, допустивши им контролу над острвом. Распад СССР довео је, како ће се касније испоставити, додатне компликације око Змијског острва, с обзиром на то да је од 1991. године, после расподеле територије Совјетског Савеза, припала Украјини.

Сходно румунским тврдњама да је острво њихово власнишство, почетком овог века започет је спор између Румуније и Украјине, како би се питање припадности кончано разрешило.

Руска Федерација је почетком текуће године започела војну операцију на украјинску територију, па је тако 24. фебруара преузела контролу над Змијским острвом.

Фото: Профимедиа/принтскрин Јутјуб/Guardian News

 

 

Зашто је оно битно?

Змијско острво, величине око 17 хектара, налази се у Одеској области, једнако је удаљено од румунског града Сулина и украјинског града Вилковама, а овај регион препознатљив је и по богатим резерварама нафте и гаса.

Стручњак Олех Жданов говорио је да ово острво има битан стратешки фактор, те да Русија помоћу њега може направити даље ратне прогресе.

- Ако руске трупе успеју да заузму Змијско острво и успоставе своје системе противваздушне одбране дугог домета, они ће контролисати море, копно и ваздух у северозападном делу Црног мора и на југу Украјине - говорио је пре извесног времена Жданов за Би-Би-Си, додајући да подизањем поменутих система руска авијација, која може да стигне до обала Украјине, добија додатну протекцију.

 

 

Подсетимо, извор у руским снагама безбедности говорио је за РИА Новости, да су одређене нападе на Змијско острво "осмислили британски саветници и да је наређење издао украјински председник Владимир Зеленски, упркос примедбама украјинског Генералштаба".

- Наредбу за невероватно глуп напад на Змијско острво дао је лично Зеленски и захтевао да се "медијски" резултат постигне до 9. маја. Према већ потврђеним информацијама, Валериј Залужни и његов генералштаб били су против ове самоубилачке операције, идеје коју су Зеленском предложили његови британски саветници.

Извор је тада додао како је планирана "победничка" изјава лидера Велике Британије и Украјине поводом заузимања острва.

- Финале ове акције требало је да буде заједничка изјава о такозваној "победи" британског премијера Џонсона и Зеленског. Али, на крају, само је Џонсон јуче говорио, не помињући ни реч о катастрофи Операције заузимања на јуриш Змијског острва.

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".