Rusko Ministarstvo odbrane nedavno je saopštilo da su se trupe te zemlje povukle sa Zmijskog ostrva, te da je taj potez povučen kao "znak dobre volje".

Poslanik Državne dume Rusije Aleksej Černjak navodi da se, uprkos povlačenju, ostrvo i dalje nalazi pod kontrolom Rusa.

- Naši borci iz sastava snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Rusije oslobodili su Zmijsko ostrvo od ukrajinskih ekstremista, odbili su nekoliko napada, pokušaja iskrcavanja ukrajinskih trupa, oborili su značajan broj letelica i dronova. Dalje ostrvo ostaje pod kontrolom naših raketa, flote i Vazdušno-kosmičkih snaga - istakao  je Černjak.

Ukrajinske i ruske snage vodile su žestoku borbu oko Zmijskog ostrva, streteški veoma važne lokacije, a evo i zbog čega se ono smatra izuzetno bitnim.

Ostrvo se nalazi nedaleko od rumunskih i ukrajinskih obala, a upravo te dve zemlje vode dugogodišnji spor na Međunarodnom sudu pravde, kako bi se utvrdila pripadnost teritorijalnih voda oko ostrva, pa i njega samog.

Istorija ostrva

Prvi naziv glasio je "Belo ostrvo", a dat je od strane Grka, te se zbog njihove prisutnosti na osrtvu mogu naći i ostaci antičkih građevina. Prema legendi o Trojanskom ratu, Ahilovo telo je tu sahranjeno, a 1823. godine, prema verovanju, kapetan Kritzikli je našao i ruševine njegovog hrama.

Današnje ime "Zmijsko ostrvo" dobilo je po vrsti zmije, sličnoj smuku, dužine oko dva metara, neotrovnice, koja je na ovoj lokaciji preživela hraneći se samo glodarima. Dolaskom vojske u vreme SSSR-a ove vrsta je iskorenjna, s obzirom na početak gradnje vojnih objekata na ostrvu.

Posle Rusko-turskog rata, 1887. godine, Rusija je ostrvo prepustila Rumuniji, želeći time da poravna stvari za rusku aneksiju južne Besarabije. 

Pomenuta teritorija nije menjala pripadnost sve do 1948. godine kada je Rumunija poklekla pod pritiskom Sovjetskog Saveza, dopustivši im kontrolu nad ostrvom. Raspad SSSR doveo je, kako će se kasnije ispostaviti, dodatne komplikacije oko Zmijskog ostrva, s obzirom na to da je od 1991. godine, posle raspodele teritorije Sovjetskog Saveza, pripala Ukrajini.

Shodno rumunskim tvrdnjama da je ostrvo njihovo vlasnišstvo, početkom ovog veka započet je spor između Rumunije i Ukrajine, kako bi se pitanje pripadnosti končano razrešilo.

Ruska Federacija je početkom tekuće godine započela vojnu operaciju na ukrajinsku teritoriju, pa je tako 24. februara preuzela kontrolu nad Zmijskim ostrvom.

Foto: Profimedia/printskrin Jutjub/Guardian News

 

 

Zašto je ono bitno?

Zmijsko ostrvo, veličine oko 17 hektara, nalazi se u Odeskoj oblasti, jednako je udaljeno od rumunskog grada Sulina i ukrajinskog grada Vilkovama, a ovaj region prepoznatljiv je i po bogatim rezervarama nafte i gasa.

Stručnjak Oleh Ždanov govorio je da ovo ostrvo ima bitan strateški faktor, te da Rusija pomoću njega može napraviti dalje ratne progrese.

- Ako ruske trupe uspeju da zauzmu Zmijsko ostrvo i uspostave svoje sisteme protivvazdušne odbrane dugog dometa, oni će kontrolisati more, kopno i vazduh u severozapadnom delu Crnog mora i na jugu Ukrajine - govorio je pre izvesnog vremena Ždanov za Bi-Bi-Si, dodajući da podizanjem pomenutih sistema ruska avijacija, koja može da stigne do obala Ukrajine, dobija dodatnu protekciju.

 

 

Podsetimo, izvor u ruskim snagama bezbednosti govorio je za RIA Novosti, da su određene napade na Zmijsko ostrvo "osmislili britanski savetnici i da je naređenje izdao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, uprkos primedbama ukrajinskog Generalštaba".

- Naredbu za neverovatno glup napad na Zmijsko ostrvo dao je lično Zelenski i zahtevao da se "medijski" rezultat postigne do 9. maja. Prema već potvrđenim informacijama, Valerij Zalužni i njegov generalštab bili su protiv ove samoubilačke operacije, ideje koju su Zelenskom predložili njegovi britanski savetnici.

Izvor je tada dodao kako je planirana "pobednička" izjava lidera Velike Britanije i Ukrajine povodom zauzimanja ostrva.

- Finale ove akcije trebalo je da bude zajednička izjava o takozvanoj "pobedi" britanskog premijera DŽonsona i Zelenskog. Ali, na kraju, samo je DŽonson juče govorio, ne pominjući ni reč o katastrofi Operacije zauzimanja na juriš Zmijskog ostrva.

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".