Наш портал је објавио је 5. јула 2022. године објавио чланак под насловом “НЕЗАПАМЋЕНА ТРАГЕДИЈА: Ајкула усмртила студента из Чачка”, који је накнадно оцењен као кликбејт чланак који манипулише чињеницама зарад постизања што већег броја прегледа.

Поменути наслов актуелан је већ неколико година уназад, а баш као и претходних година текст су објавили бројни портали, те између осталога и наша редакција. У уводном делу чланка наводи се да је ипак реч о нападу ајкуле у Црној Гори, али који се десио током 1955. године, што се не би могло закључити на основу самог наслова, што смо исправили.

ОРИГИНАЛАН ТЕКСТ

О трагичном догађају у Будви и дан данас се шапуће. Увалица на самом рубу, десно од познате плаже Могрен, тик од велике равне стене која је омиљено место за сунчање и купање туристима, чува ужасну причу о рано угашеном животу.

Једини познати напад ајкуле на човеку у црногорском приморју догодио се 13. јула, давне, 1955. године. Три младића одвеслала су дрвеном бараком ка Будви из правца Јаза, где су су летовали у колонији студената. Прекрасн вода на овом необичном простору мамила их је на купање.

Први у воду је ускочио двадесетједногодишњи студент електротехнике из Чачка – Стеван Стевица Томашевић и убрзо након тога био је нападнут. Од страховитог угриза морске немани младић је био готово преполовљен.

Фото: Јутјуб принтскрин/Сеа Драгон Филмс

 

Локални рибари су тврдили како је Томашевића напала велика бела ајкула коју је приметила и морнаричка стража, покушавајући безуспешно да је улови. Према наводима, ајкула је била дугачка скоро седам метара.

Према сећањима старих Будвана, допливала је у Јадранско море за једним америчким бродом, а ка обали црногорског приморја привукла ју је лешина магарца коју је неко бацио недалеко од увале на рубу плаже Могрен где се догодио смртоносни напад.

Неколико дана након трагедије, породица и пријатељи несрећног младића испливали су чамцем до места несреће и опростили се од Стевице бацивши цвеће и венце у море. Невероватна је прича о језивом детаљу о ком се причало након несреће. Младић је пре скока у воду имао мајицу Кајкашког клуба Чачак, на којој је био извезен број 137, који одговара датуму његове смрти.

Фото: Јутјуб принтскрин/еЦКсплорер

 

Месец дана након трагедије, при врху стене која се уздиже изнад увалице на рубу плаже Могрен, породица трагично настрадалог младића поставила је спомен плочу. Она и дан данас стоји на истом месту, али уклесани натпис није могуће прочитати, што због неприступачности, што због тога што је патина сакрила слова на табли.

На табли је исписано:

– У ували иза ове стене, купајући се са друговима, 13. ВИИ 1955. изгуби живот Стеван-Стевица Томашевић, студент електротехнике из Чачка, у својој 22. години, а као жртва морске немани. Неутешна породица и другови.

 

 

О немилом догађају није известио ниједан штампани медиј! Први текст посвећен трагедији крај плаже Могрен, био је чланак објављен у “Побједи” од 14. августа 1955. године. Подгорички лист је тада излазио као двомесечник, а текст је заправо био посвећен постављању спомен табле страдалом Стевану Томашевићу.

– У Будви је прошле недјеље обављена једна необична и тужна свечаност. Откривена је спомен плоча Стевану-Стевици Томашевићу студенту електротехнике из Чачка – пише у уводу текста.

 

 

Тек у трећој реченици спомиње се како је младић страдао – Несрећни младић који је у Будви љетовао у колонији студената, настрадао је приликом купања од морског пса – писала је “Побједа”.

У наставку текста наводи се ко је присуствовао и ко је одржао говор током церемоније.

Из односа штампаних медија према овој трагедији јасно је да напад ајкуле на човека, поред једне од најатрактивнијих плажа Јадрана, није у оно време била “друштвено-подобна тема”.

У овом детаљу треба тражити разлоге због чега се минулих година у бројним извештајима поводом уловљених или примећених ајкула на црногорском приморју, несрећа крај Могрена помињала тек узгред, без основних информација и углавном уз нетачне податке.

Овакав однос медија потпомогао је стварању легенде по којој је несрећни младић скочио са стене директно у чељусти немани која га је након тога прогутала. У готово свим верзијама ове несреће, младић је био жртва велике беле ајкуле.

Ова, за људе свакако најсмртоноснија врста морског пса, веома ретко залази у Јадранско море и још ређе прилази обали. У Црној Гори је, званично, уловљена само једном. Пре шеснаест година на пучини је младунче ове немани извукао познати будвански рибар Илија Рафаиловић.

Природни плен велике беле ајкуле је туна. То је једна од ретких риба која се последњих године чешће сусреће у Јадранском мору.

(Еспресо/СД)

БОНУС ВИДЕО:

 

 
 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".