ТЕРАПИЈА МИРИСИМА

Ведро расположење долази и преко чула мириса. Разлог је у томе што је нос директно повезан с делом мозга који је надлежан за емоције. Удишите мирис ђумбира, нане, мандарине или грејпфрута.

МАСИРАЊЕ УШНИХ РЕСИЦА

Снажно масирајте палцем и кажипрстом ушне ресице. Акупресура ушију има готово исто дејство као и масажа целог тела.

ЧУПКАЊЕ КОСЕ

Исцрпљени сте и не можете да се концентришете? У том случају помоћи ће вам овај мали трик: вуците косу прамен по прамен нагоре тако да се кожа главе благо подиже. На тај начин се побољшава циркулација и повећава будност.

ДУБОКО ДИСАЊЕ

Удахните и издахните дубоко - ова метода чини чуда. Полако удишите ваздух кроз нос тако да кисеоник допре до стомака, а затим га избаците кроз уста (10 пута).

ТРУПКАЊЕ НОГАМА

Ево и вежбе за оне који су принуђени да дуго стоје: заузмите раскорачни став (у ширини кукова), затим трупните десном, па левом ногом, убрзавајући темпо. После ове вежбе осетићете олакшање у ногама. Ноге можете да попрскате и спрејом за хлађење, који одмах делује.

МИРИСНА КУПКА

Сипајте у воду етерично уље које делују стимулативно на организам (рузмарин, лимун).

Фото: Профимедиа

 

 

Преко везивног ткива и лимфног система те супстанце продиру у крвоток, подстичући циркулацију и рад органа. Ако уље помешате с павлаком, лакше ће се растворити у води.

ЂУСКАЊЕ И ПЕВАЊЕ

Пустите своју омиљену музику и уз њу играјте и певајте.

Брзи ритмови као што је салса просто терају човека да се разигра.

Срце и пулс се убрзавају, а унутрашње батерије се пуне енергијом.

ЏОГИНГ ЗА МОЗАК

Мозгалице и укрштене речи вам омогућавају да до дубоке старости тренирате мозак. При том је десет минута сасвим довољно да живнете.

Док решавате укрштене речи, удобно се сместите и добро се концентришите, јер организам само тако може да се регенерише.

ТОПЛО-ХЛАДНО ТУШИРАЊЕ

Туширање подстиче циркулацију: почните топлом водом, наставите хладном, па опет топлом и обавезно завршите хладном водом (три циклуса). Ево и енергетског туширања које предлаже ајурведа (источњачка мудрост о животу и здрављу): усмерите млаз воде на средину главе, а затим затворите очи (активира проток позитивне енергије).

Фото: Профимедиа

 

 

ШЕТЊА

Најједноставнији начин да отерате умор јесте кретање на свежем ваздуху. Прошетајте 15 минута брзим ходом (подстиче циркулацију и ублажава стрес). Инјекција кисеоника активира рад сивих ћелија.

СЛАТКО-ЉУТИ КОКТЕЛ

Умутите 300 г млека, банану, кашику меда и 1/2 љуте папричице. Супстанца капсаицин из папричице и хормон среће серотонин из банане одмах ће вас пробудити и орасположити.

МАСАЖА ГЛАВЕ

Масажом ћете сигурно одагнати умор, а азијска масажа главе изузетно је ефикасна. Ставите прсте дуж средине темена, а затим тапкањем благо масирајте целу главу одозго наниже, а затим од средине према потиљку и челу.

УЖИВАЊЕ У ШОЉИЦИ ЧАЈА

Чај има стимулативно дејство, ако оставите филтер-врећицу да одстоји барем три минута. Чају можете да додате млевени каранфилић (наврх ножа) пошто подстиче циркулацију и лучење желудачне киселине.

Фото: Профимедиа

 

 

(Блиц жена)

БОНУС ВИДЕО:

Трик прања косе са мицеларном водом

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".