- У Украјину се из Еуропе увозе стотине хиљада тона оружја да би рат у Украјини трајао до последњег Украјинца, али се из Украјине ‘не може’ извести једна тона пшенице у Европу - пише на фотографији која се шири међу корисницима Фејсбука.

Од читатељице Фактографа такође смо добили упит да проверимо зашто се у Украјину могу увозити велике количине оружја са Запада, док се не може извозити пшеница. Чињеница је да се у Украјину увози оружје као помоћ против руске агресије, но није тачно да Украјина, успркос блокади својих лука, у свет не извози пшеницу алтернативним каналима.

Како се уноси оружје у Украјину?

Западне силе су, према писању ББЦ-ја 15. јуна, до тада украјинској војсци доставили оружје и стрељиво у вредности око 8 милијарди долара, а амерички председник Џо Бајден 30. јуна најавио је и нову америчку трансакцију вредну 800 милијона долара.

Према извештају ББЦ-ја, до половине јуна је у Украјину послато око 66 хиљада тона војног материјала. Координација пребацивања оружја у Украјину одвија се из базе америчке војске у немачком граду Штутгарту. Посао обављају војници из 26 држава, а учествује и мањи тим војника и заповедника из Украјине.

Британски заповедник, комадант бригаде Крис Кинг, открио је да се војна помоћ Украјини шаље ваздушним, друмским, железничким и морским путевима на различите локације. Амерички контраадмирал Дук Хајнз је, пак, казао да западне силе не пребацују оружје преко границе, већ је то задатак украјинске војске.

- Украјинци узму опрему у Пољској и другим земљама. Они одлучују како ће је пребацити преко границе - казао је Хајнз, а ББЦ у чланку додаје да од границе до прве линије фронта опрема може стићи у року 48 сати. Из извештаја и снимака с украјинске стране јасно је да су западне силе успеле пребацити велику количину оружја у ту државу.

Foto: Tanjug

 

Украјина је у јуну извезла најмање 104 хиљаде тона пшенице

С друге стране, није тачан навод из објаве на Фејсбуку да Украјина не може извозити пшеницу, но тачно је да је због блокаде њихових црноморских лука, тај извоз отежан и битно смањен. Украјинско министарство пољопривреде, према писању Ројтерса од 27. липња, известило је да је у првих 22 дана јуна, у односу на јун прошле године, извоз житарица из Украјине пао за 44 посто, на 1,1 милиона тона.

Између осталог, Украјинци су у 22 дана јуна извезли 104 хиљаде тона пшенице, 978 хиљаде тона кукуруза и 24 хиљаде тона јечма. Но, додаје се и да је Украјина, пре почетка руске инвазије у фебруару ове године, месечно извозила и до 6 милиона тона житарица. Извоз у мају био је око 1,7 милиона тона, а Ројтерс објашњава како се пад догодио јер је Украјина пре руске инвазије већину својих производа извозила преко морских лука, а сада су се морали пребацити на железнички или друмски транспорт преко западне границе или речни промет кроз мале дунавске луке.

Један од начина на који су Украјинци заобишли блокаде својих лука је и извоз преко румунске луке Констанца. Она има најбржи европски терминал за претовар житарица, а од почетка руске инвазије 24. фебруара, Украјинци су преко ње извезли око милион тона, пише Асошијетед Прес. Житарице из Украјине се у луку допремају углавном Дунавом. Испорука украјинских житарица из Констанце у наредним месецима могла би се смањити јер почиње жетва у Румуњској и другим државама које такођер извозе преко Цонстанте па ће мање логистичких капацитета остати на располагању за украјински извоз.

Извоз житарица преко западне границе Украјине

Крајем јуна украјински министар инфраструктуре Александр Кубраков рекао је да Украјина за 50 посто сваког месеца повећава извоз житарица преко западних граница. Тврди да раде на новим рутама за извоз пољопривредних производа, а посебно се то односи на путеве преко граница  с Пољском, Словачком, Мађарском, Румунијом и Молдавијом.

Украјинци тврде да још увек у својим складиштима имају 20 милиона тона житарица од прошле жетве које не могу извести због блокаде лука, а алтернативни правци још нису у довољној мери развијени како би апсорбирали те количине. Проблем им представља чињеница да брзо морају “почистити” силосе јер неће имати где складиштити овогодишњи род.

Све то показује да је нетачно да се из Украјине “не може извести ни једна тона пшенице” јер Украјина у смањеном облику и од почетка руске инвазије извози житарице у свет алтернативним правцима.

Фото: Профимедиа

 

Европска унија не треба украјинску пшеницу

Питање може ли Украјина извести пшеницу у Европу мање је битно јер је Европска унија један од највећих светских произвођача и извозника житарица.

Европска комисија у јуну је проценила да ће државе ЕУ у наредне две године повећати извоз житарица за 30 посто како би се смањио удар на светском тржишту због смањене понуде из Украјине. Очекује се да ће у сезони 2022./23. извоз пшенице из ЕУ порасти на 40 милиона тона, док је процена да ће извоз сезоне 2021./22. бити око 33 милиона тона. Процену су повећали јер очекују “већу глобалну потражњу због мање понуде из Украјине”. У сезони 2022./23. очекује се производња 131,3 милиона тона пшенице, што је повећање за 1,3 милиона тона у односу на ранију сезону.

Према процени Европске комисије у сезони 2022./23. државе ЕУ ће на располагању имати 145,5 милијуна тона пшенице, док јој је за домаћу потрошњу потребно 92,5 милиона тона. На темељу тих података може се закључити да Европској унији увоз пшенице из Украјине није потребан јер сама произведе довољно за своје потребе.

(Фактограф.хр)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".