Председник Русије Владимир Путин неће присуствовати сахрани бившег јапанског премијера Шинза Абеа, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси ТАСС.

Песков је навео да Путин неће присуствовати Абеовој сахрани, а да присуство других званичника зависи „од протоколарних правила“.


Он је раније рекао новинарима да је Кремљ дубоко ожалошћен вестима о смрти бившег премијера Јапана и изразио саучешће народу те земље.

 

Председник Русије Владимир Путин послао је телеграм саучешћа Абеовој породици, описујући његову смрт као ненадокнадив губитак.

- Рука злочинца скратила је живот изузетног државника који је дуго био на челу јапанске владе и учинио много на развоју добросуседских односа између наших земаља - наводи се у тексту телеграма шефа руске државе упућеног мајци и удовици бившег премијера.

Абеова сахрана биће одржана 12. јула у његовом родном граду Шимоносеки, пренела је раније јапанска агенција Кјодо. Комеморација је заказана дан раније у будистичком храму у центру Токија.

Абе је јуче убијен у граду Нара док је држао говор приликом кампање уочи парламентарних избора у Јапану заказаних за 10. јул ове године.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".