Европска комисија истиче да је заинтерсована за борбу против избегавања плаћања пореза, на свим нивома, али да није у позицији да даје коментаре или делује у било ком конкретном случају који се наводи у "Пандора папирима". ЕК позива нациналне власти и правосидене систем да регују у конкретноим случајевима.

Нешто раније је Међународи конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) који, између осталог, финансира и један од фондова Џорџа Сороша, објавио „Пандорине папире“ о наводној умешаности низа светских лидера у офшор шеме. Спомиње се преко 35 актуелних и бивших политичара, као и око 300 службеника из око 100 земаља.

- Позивамо надлежне власти на националним и регионалним нивоима да реагују по питању индивидуалних случајева, а њихове правосудене ситеми да испуне своје обавезе по овом питању - каже портпаролка ЕК, Дана Спинат.

Поводим "Пандориних паира" које откривају тајне офф шор послове великог броја највиших званичника из 90 земља широм света, међу којима су и премијер Чешке, Андреј Бабиш и некадашњи комесар ЕУ, Џон Дали, у Бриселу кажу да се "не баве се појединачним слуцајевима", а да им је "тешко да дају свеобухватни одговор" када је реч о било каквим доказима о учешћу ових људи у наведеним активностима.

Наводи се да је у питању "међунардона истрага споља" коју ЕУ прати са интересовањем јер се бавии питањима које су за Брисел од велике важности.

У ЕК додају да они раде на јачању законодавства унутра ЕУ како би се обезбедили највиши стандарди транспрентности и правичности пореских система на чему каође инситирују и у међунаордној сарадњи са парнерима.

- Борба поротив злобутребе и избегавања пореских обевеза сада битнија него икада како би се трошкови настали као последица пандемоје Ковид-19 равномерно поделили међу пореским обвезницима и тиме ојачао привредни оправак - закључују у Комсији.

У Бриселу додају да је ЕУ веома напредоивала претходних година у областии пореских закона како унутар ЕУ 27 тако и у сарадњи са партнерима широм света, као у борби против прања новаца.
 

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".