Русија за потребе Ратне морнарице развија нову балистичку ракету „Змеевик“ са хиперсоничном борбеном опремом, којој су војно и техничко особље наденули наимак "убица носача авиона".

 Ову информацију су агенцији ТАСС пренела два извора блиска војном ресору и војно-индустријском комплексу.

- Балистичка ракета "Змеевик" са хиперсоничном борбеном опремом се развија већ дуже време. Биће пројектована за уништавање великих површинских циљева, пре свега носача авиона“, рекао је један од њих.

Други извор је рекао да би ова ракета могла да уђе у службу обалских ракетних јединица Ратне морнарице. Један од саговорника агенције је додао да Змеевик по својим карактеристикама подсећа на кинеске ракете сличне класе ДФ-21Д и ДФ-26 са дометом до 4.000 километара.

Фото: Танјуг/АП

 

Реутов НПО Машиностроенија (део Корпорације тактичких ракета) није коментарисао ову информацију за ТАСС.

Ово предузеће је развило и производи хиперсоничне производе Циркон (противбродске ракете за површинске бродове и подморнице), борбену опрему Авангард за интерконтиненталне балистичке ракете УР-100Н УТТКх и Сармат, обалске ракетне системе Бастион са суперсоничним ракетама „Оникс“ (извозна модификација - " Иакхонт").

У марту је Анатолиј Свинцов, заменик генералног директора НПО Машиностроенија, рекао да предузеће такође има велики заостатак у вези са авијацијском верзијом ракете Циркон. 

Према његовим речима, „Циркон” је у почетку био развијен и у морнаричкој и у ваздухопловној верзији, а „купац је одлучио у првој фази да интензивира рад на стварању морнаричке верзије ракете”.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".