МИНИСТАР одбране Небојша Стефановић негирао је јуче у Вишем суду у Београду тврдње Горана Папића, бившег заменика начелника у СБПОК, оптуженог за трговину утицајем, да му је у априлу 2020. телефоном преко апликације "Сигнал" јавио да ће у Службу за борбу против организованог криминала доћи Марко Миљковић и да га саслушају професионално, ефикасно и без непотребног задржавања и извештај доставе тужиоцу.

Он је као сведок казао и да као тадашњи министар унутрашњих послова није поново звао Папића два дана касније, 15. априла 2020. и љутито га питао који му део те наредбе и реченице није био јасан, наводећи да Миљковића држе пет сати, да то провери и јави и спустио му слушалицу.

Судија Милан Гркинић их је због различитих тврдњи суочио у судници, али су обојица остала при својим ставовима. Они су, стојећи на метар један од другог, морали да се погледају у очи и кажу један другом шта имају, иако су неколико тренутака раније, испред суднице, изгледали као "странци".

Папић: Министре, позвали сте ме и рекли: "Доћи ће Миљковић на разговор, завршите све брзо и ефикасно!"

Стефановић: Никада нисмо разговарали о Марку Миљковићу.

Папић: У среду, два дана касније сте ме опет звали на "Сигнал" и рекли: "Који део ти није био јасан, рекао сам кратко, а ви га малтретирате већ пет сати. Да не грешим душу, возило нисте спомињали."


Стефановић: Никада нисмо разговарали о Миљковићу.

Пошто је свако остао при своме, непријатно суочење бивших пријатеља је окончано. Судија је одбио предлог да као сведок буде саслушан Миљковић, па је за август заказано изношење завршних речи пред пресуду Папићу.

Одговарајући на питања браниоца Бранислава Тапушковића, Стефановић је рекао да никакве везе или контакте са Миљковићем није имао, нити је са неким о њему разговарао.

- Да то докажем, спреман сам и да идем на полиграф - казао је Стефановић.

- Нисам знао да је Миљковићу одузето возило и да иде на проверу. Као министар и не треба да знам такве ствари. За њега сам знао да је хапшен 2016. или 2017. и да је из криминогене средине, али не могу да похватам у ком периоду сам то чуо, јер се о њему много писало у медијима. Нисам знао да је такав монструм каквим се касније показао.

Фото: З. Јовановић

 

 

Стефановић је рекао да је са Папићем био близак пријатељ, да је он годинама у пријатељским односима са породицом његове бивше супруге, да су се виђали, али не свакодневно, и да су од 2017. разговарали телефонима преко апликација "Сигнал" и "Вацап".

- Те комуникације су биле искључиво приватне, осим ако смо били на неком званичном скупу. Професионално, никада са њим нисам комуницирао, нити разговарао о неким одлукама у полицији - казао је министар. - Не могу да се сетим да ли смо икада причали преко фиксних телефона. Крајем 2020. наше комуникације су престале, не знам зашто.

На питање браниоца Тапушковића зашто би Папић измислио њихове разговоре око Миљковића 2020. године, ако су тада били пријатељи, Стефановић је одговорио да не зна:

- И сам сам био изненађен кад је све то испричао у интервјуу Владимиру Ђукановићу, али нисам га звао да питам. И он то није испричао 2020. већ 2021. године, неколико месеци након прекида нашег пријатељског односа. Против мене се водила кампања и многима је било нуђено да кажу нешто против мене, а заузврат ће им нешто бити учињено. Ту кампању воде Ђукановић и Александар Папић, који мешетаре са окривљенима и покушавају да ми начине штету.

Фото: З. Јовановић

 

 

Стефановић је одговарајући на питања браниоца рекао и да ни он, нити МУП нису имали став да блиндирана возила треба враћати због безбедности особа које их користе и да се она не одузимају без преке потребе, да се не би десило да их тада неко нападне и да страдају, па да део одговорности сноси и полиција.

Тапушковић је рекао да је свих 10 сведока из полиције у овом поступку изјавило да су знали за тај став, да је помињан на колегијумима и да је дошао из врха МУП и питао: - А како само ви нисте знали?

- Можда је постојао такав став у полицији, али није потекао од мене - навео је министар.

- Док сам био министар у МУП-у, није било речи о блиндираним возилима и поступањима са њима. Нико од тих људи осим Владимира Ребића и понекад Дејана Ковачевића није присуствовао колегијумима министра.

ЂУКАНОВИЋ: БОЛИ МЕ УВО ЗА ВАС

НА прозивке министра Стефановића у судници реаговао је Владимир Ђукановић, адвокат и функционер СНС:

- Са којим мотивом, министре? Зашто бих ја то радио? Мене, министре, за вас најискреније боли уво, јер сте небитан човек у мом животу. Вама је политика све у животу и без ње сте ништа. Кампању сте сами против себе урадили вашим минулим радом и тако сте данас мањи од маковог зрна. Пих.

НИСАМ ПРАТИО СУЂЕЊЕ

БРАНИЛАЦ Тапушковић је упитао Стефановића и да ли су "убиство на шинама" и "операција блинда" разлози што сада опонира наводима Горана Папића.

- Негирам то што Папић каже, јер то није истина. Мене нико не доводи у везу ни са каквим убиством. Знао сам за то убиство, али нисам пратио даљи ток и суђење. А за конкретан догађај, односно привођење Марка Миљковића и одузимање и враћање возила, нисам знао.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".