Николај Патрушев, моћни секретар Савета безбедности и блиски Путинов савезник из њихових заједничких дана у КГБ-у, рекао је да Сједињене Државе стоје иза тензија у источној Украјини и да настоје да оркестрирају колапс Русије.

- Наш задатак је да бранимо територијални интегритет наше земље и бранимо њен суверенитет - рекао је Патрушев.

Фото: Профимедиа

 

Док се током првог периода оружаног сукоба у Украјини Путин повукао од очију јавности, Патрушев, чија је позиција еквивалентна саветнику за националну безбедност, иступио је да оправда специјалну војну операцију, како је назива руска страна, и промовише ратне циљеве Русије, пишу амерички медији.

У интервјуима за руске медије, Патрушев је често истицао да ће се Украјина на крају распасти на неколико земаља, а да ће Европа бити у проблему због настанка глобалне кризе са храном и приливом великог броја избеглица.

Изненадна појава Патрушева после више од две деценије као моћног посредника иза кулиса нагласила је његову улогу покретачке снаге у Кремљу. Неко време је чак постављало питања о томе да ли он жели да се позиционира да преузме дужност од Путина, усред упорних спекулација о председниковом здрављу.

Званични Кремљ тврди другачије

Иако амерички медији у последње време нагађају ко би могао да замени Путина на челу Русије, званичници из Кремља одбацују све њихове наводе.

Тако портпарол Кремља Димитриј Песков негира да се Патрушев изненада појавио, као и да он циља Путинову позицију. Песков је за Вашингтон пост рекао да је Патрушев одувек био активан у складу са својом, како Песков каже, широком сфером овлашћења.

Поред Пескова, огласио се и портпарол Савета безбедности Руске федерације Јевгениј Аношин који је такође негирао да Патрушев полаже право на било какву већу улогу, пише овај медиј. 

- Патрушев је патриота. Он је државни актер који је дуги низ година одан Руској Федерацији и Путину - рекао је Аношин.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".