ПРЕДСЕДНИК немачке Савезне агенције за мреже Клаус Милер упозорио је да би се цене гаса за потрошаче могле утростручити. "За оне који сада добијају рачуне за грејање, цене су већ двоструко веће - а последице украјинског рата још увек нису узете у обзир", рекао је Милер Уредничкој мрежи Немачке (РНД), преноси Дојче Веле.

- Од 2023. године ће они који тренутно плаћају 1500 евра годишње плаћати 4500 еура и више - рекао је Милер и нагласио да је то "апсолутно реално". Он је такође додао да отприлике половина гасних котлова у Немачкој није добро подешена. Уз мало труда, "могао би се постићи велики ефекат уштеде".

Домаћинства "заштићена до краја"

На питање шта мисли да се посебним порезом већи трошкови набавке трговаца гаса пребаце на коначне потрошаче, шеф мрежне агенције је рекао: "То је политичка одлука која се мора врло пажљиво одмерити." Друга варијанта би била да се помогне онима који си више не могу приуштити скупљи гас".

Милер је притом напоменуо да у случају несташице гаса "немачка и европска правна ситуација предвиђа да приватна домаћинства буду заштићена до краја".

Сценарио у којем гас више не стиже до домова људи "није баш вероватан", додао је шеф мрежне агенције. "Чак и у најгорем случају, Немачка ће добијати гас из Норвешке и с терминала у Белгији или Холандији, а ускоро и директно с терминала на немачкој обали."

Фото: Профимедиа

 

 

Први план ЕУ за ванредне ситуације

С обзиром на предстојећу гасну кризу, привреда и потрошачи би се могли суочити са значајним мерама штедње енергије. Нацрт плана за ванредне ситуације Ервопске комисије предвиђа да се јавне зграде, канцеларије и пословне зграде од јесени загревају на максимално 19 степени.

Сада постоји "значајан ризик" да би Русија ове године могла прекинути испоруку гаса Европи. Компаније које не могу заменити гас неким другим енергентом требале би смањити потрошњу, каже се у нацрту плана Европске комисије. Циљ је заштита оних индустрија које су посебно важне за ланце дистрибуције и конкурентности. Домаћинства се такође подстичу на добровољно смањење потрошње. "Свако сада може штедети гас", пише Комисија. Постојећа правила предвиђају да ће домаћинства и болнице имати приоритет у случају несташице гаса.

"Не мора уопште доћи до несташице гаса"

Све већи страх од несташице гаса могао би се показати неоснованим. Према речима стручњака за питања енергетике Клаудије Кемферт, могуће је да до несташица гаса неће доћи чак и ако Русија обустави све испоруке Немачкој.

"Постоји ли заиста несташица гаса, то зависи од различитих аспеката", рекла је Кемфертова из Немачког института за економска истраживања (ДИВ) за немачку агенцију ДПА. То би, пре свега, укључивало развој односа дистрибуције гаса с другим земљама, осим Русије, стално пуњење складишта и уштеду гаса.

Фото: Профимедија/Википедија

 

 

Она каже да осим тога постоје и друге опције. "Али ако су барем прве три компоненте добро одрађене, не видим да заправо морамо имати несташицу гаса", рекла је Кемферт. Додаје да је Немачка креће са применом ових мера или је на добром путу.

"Хабек узнемирава људе"

Могућа ограничења за приватна домаћинства и даље наилазе на критике различитих удружења у Немачкој. Позадина овога су разматрања савезног министра привреде Роберта Хабека да поново размисли о давању приоритета потрошачима и критичној инфраструктури у целој ЕУ у односу на индустрију у расподели гаса.

"Реч је о елементарним потребама попут топлог оброка, топле воде или топле собе, а не о луксузним стварима без којих се лако може", рекла је председница социјалног фонда ВдК Верена Бентеле. "Нарочито породице с малом децом, особе с инвалидитетом и старији, хронични болесници и људи којима је потребна њега зависи од сигурне дистрибуције гаса.

С тим се слаже и Еуген Брих, члан одбора Немачког удружења за заштиту пацијената: "Својом расправом о новом одређивању приоритета оних који ће добивати гас Хабек узнемирава људе којима је потребна нега болесних код куће, у установама за негу и болницама", рекао је у разговору за лист Неуе Оснабüцкер Зеитунг. "Није на савезном министру да одлучује ко ће заиста добити гас зими. Бундестаг је позван да разјасни питање приоритета."

"Највећа криза икад"


Председник послодаваца Раинер Дулгер врло је, међутим, забринут за немачку привреду. "Много тога упућује на закључак да ће Русија озбиљно смањити испоруке плина или дугорочно неће испоручивати ништа", рекао је Дулгер за Сüддеутсцхе Зеитунг. "То нас суочава с највећом кризом коју је земља имала након Другог светског рата."

(Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".