Бивши припадник ЈСО, Звездан Јовановић Звеки (57) прихватио је да убије премијера Србије Зорана Ђинђића, а као награду за овај злочин од шефа „земунског клана” Душана Спасојевића тражио је да добије – гарсоњеру.

Управо ове озбиљне тврдње у својој књизи „Земунски клан – ко је ко” изнео је Сретко Калинић (48), осуђени припадник „земунског клана” који је о некадашњем припаднику Јединице за специјалне операције говорио не баш бираним речима.

– Велики Звеки је требало да добије гарсоњеру када ликвидира премијера. Не може боље! Патриота, а скроман! Шта да се ради, то се зове корупција, а не патриотизам. Боље да је с Душаном (Спасојевићем) договорио да му среди да добије кућу на Дедињу. Добио би је сигурно, а он је тражио гарсоњерицу. Тако се договорио, присуствовао сам када су о томе разговарали, као и сваком њиховом састанку – написао је у књизи Калинић. Рафалну паљбу по Јовановићу Калинић је изнео и због, како каже, лажних оптужби његових војника.

Фото: МУП

 

– Мислио је да ће се извући за убиство премијера, због чега је лагао да су у то умешани његови војници. Измислио је да је Тојага требало „зољом” да гађа Ђинђића. Не знам како га није срамота. Звекија познајем од 1993. године из јединице чији сам припадник био. Сви смо га поштовали у то време као доброг војника. Сада сматрам да је преварант, обична слина и смрдљива пи*ка, а то мишљење никада нећу променити. Измислио је да сам ја учествовао у покушају убиства код „Лимеса” – пише Калинић, који издржава казну од 40 година затвора.

Сретко Калинић именом не спомиње ко је вршио притисак на Душана Спасојевића да организује ликвидацију Ђинђића, већ све приписује, како каже, “најјачој организацији у Србији и региону, која и данас ведри и облачи на овим просторима”.

ЛОКАЦИЈА ЗА СНАЈПЕРИСТУ

Фото Архива / МУП

 

– Почео је страшан притисак на Душана са Сењака да се премијер хитно завршава. Душан је на све остале учеснике вршио огромну пресију, наводећи да ће сви заглавити доживотну робију ако се то не уради. Све улице којима је Ђинђић могао да прође покривао је неки наш шпијун. У случајевима када је постојала и најмања сумња да поједини људи неће јавити наилазак премијера, у неке улице су постављана и по два човека, само да би се избегао могући пропуст. Душан је свако вече одлазио да тражи локацију за снајперисту. Правио је свима велики притисак да се хитно нађе позиција за снајпер, па се то радило и дању и ноћу. Сви осим мене су и дању и ноћу, око зграде Владе, тражили позицију одакле би се могао лагано и без стреса гађати. Ишли су пешке, улазили су у зграде и осматрали – пише Калинић.

 

ГАЛЕРИЈА: Земунски клан

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".