Култни филм "Мртав ладан" освојио је симпатије широм Балкана, а готово да нема особе у Србији која није погледала ово остварење у режији Милорада Милинковића. Ипак, мало коме је познато ко тумачи лик чувеног деде који је својим нестанком подигао праву узбуну.

Фото: Јутјуб принтскрин/rooky rokac

 

 

Наиме, ко се сећа, заплет овог филма почиње у тренутку када двојица браће, легендарни Срђан Жика Тодоровић и Ненад Јездић схвате да је њихов мртав деда "ладно" нестао из воза. Прерушеног, обученог у ружичасто одело је мало ко препознао, а реч је о нашем чувеном глумцу - Михајлу Бати Паскаљевићу.

Паскаљевића је публика имала прилике да гледа у многим култним остварењима, укључујући филмове "Маратонци трче почасни круг“, "Тесна кожа“, "Пљачка трећег рајха“ и многим другим продуктима домаће филмске и позоришне продукције.

Фото: Архив Новости

 

 

Бата је за време своје дугогодишње каријере глумио у више од 80 филмова, као и шездесет телевизијских серија. Ипак, имао је једну муку - углавном је добијао споредне улоге, али су оне биле у толикој мери упечатљиве и маестралне, да је освојио симпатије гледалаца широм Балкана. Једна од њих јесте и улога деде у овој култној комедији.

Његов живот је био обележен многим занимљивостима и турбуленцијама, а једна од њих сведочи о томе да је Бата променио своје презиме, те да је пре овог нам познатог носио презиме - Паскаљ. Због притисака околине, додао је - ић, како би “избрисао” своје грчко порекло.

Фото: Архив Новости

 

 

Бата је преминуо 2004. године, а љубитељима домаће кинематографије заувек ће остати у сећању по свом ванвременском таленту и умећу да да посебан печат продуктима српске кинематографије.

БОНУС ГАЛЕРИЈА. Слике из приватног албума - Стево Жигон

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".