- Једнодневне резерве значе да смо у ситуацији да можемо да задовољимо само витално угрожене пацијенте, односно хитне случајеве - рекла је Кнежевић за Танјуг.

Она је указала да резерве крви увек мора да буде за новорођенчад, децу, труднице и породиље, али да постоји могућност да ће остале операције, које нису хитне, бити одложене на неко време, уколико се не повећа број давалаца крви у наредним данима.

Кнежевић је навела и да је важно да буду збринути и сви пацијенти којима је крв лек, односно терапија, а то се, пре свега, односи на особе које болују од малигних обољења и које сваког месеца примају најмање две јединице крви.

- За све то, потребни су нам здрави људи, односно даваоци крви, и важно је да прикупимо довољне количине - рекла је Кнежевић.

Дефицитарне су све крвне групе, а Кнежевић указује да на смањење резерви утичу високе температуре, због којих грађани одлажу давање, чињеница да је велики број људи на одмору, па и ван земље, као и велики број заражених корона вирусом, јер су међу њима и даваоци крви.

Фото: Профимедиа

 

 

- Зато апелујемо на све. Све крвне групе недостају, посебно А и 0 позитивна, као и све негативне - прецизирала је Кнежевић.

Она је додала да је јуче прикупљено око 260 јединица крви, што је добро у односу на претходну седмицу, у којој је било дана са прикупљених мање од 100 јединица, али је то и даље недовољно.

Зато се у Институту труде да организују различите акције, како би мотивисали људе да дају крв, па ће тако 29. јула на базену Олимп бити организована акција добровољног давања крви, у оквиру које ће 50 првих давалаца добити карте за базен.

Припрема се и акција “Црвено-бела крв”, на Маракани, 1. и 2. августа.

Поред тога, Институту ради данас од 7 до 19 сати, један аутобус постављен је у Пожешкој улици на Бановом брду, један у Новом Пазару и један у Ваљеву.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".