Порота је 61. годишњег Џонсона (61) прогласила кривим за убиство троје запослених на бензинској пумпи 1994, а погубљен је у уторак смртоносном дозом пентобарбитала, снажног барбитурата, који му је убризган у затвору у граду Бон Тер, преноси АП.


Његови адвокати су изјавили да је било пуно доказа о његовој менталној заосталости и затражили су од Врховног суда у уторак да заустави погубљење, јер се њиме крши уставна забрана окрутног кажњавања људи с менталним потешкоћама, а папа и бивши гувернер Мисурија Боб Холден, тражили су помиловање.

Џонсон је при рођењу патио од алкохолног феталног синдрома, имао је операцују тумора на мозгу, током целог живота остваривао је слабе резултате на тестовима интелигенције, а "свакодневне животне вештине" процењене су му на нивоу четворогодишњег детета, тврдили су његови адвокати.

Садашњи гувернер Парсон одбио је помиловање у понедељак због, како је саопштила његова канцеларија, "бруталног убиства", а то је јуче урадио и Врховни суд.

Порота је прогласила Џонсона кривим за премлаћивање до смрти три радника продавнице, током пљачке како би обезбедио новац за дрогу, у којем је користио чекић, одвијач и пиштољ.

Ово извршење смрне казне је прво погубљење у Мисурију од маја 2020. и тек седмо у САД ове године.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".