Део популације која се придржава правила ''од пет секунди'' које се први пут спомиње 1995. године. Када нам храна падне на под сматрају да нема ништа штетно ако у року за тих пет секунди подигнемо храну са пода и поједемо је. Други се ипак не слажу са тим јер садржи бактерије које могу бити опасне, без обзира да ли сте храну подигли за пет или десет секунди. 

У овом случају и начници су различитог мишљења. 

Фото: Профимедиа

 

Добитница Нобелове награде Џилијан Кларк је 2003. утврдила да су разне врсте хране, у року од пар секунди биле контаминиране бактеријама са плочице на којој се налазио узорак ешерихије коли. Међутим, са друге стране, Кларкова је установила да не постоје докази за контаминацију хране која је испала на подове у јавним установама.

Стручњаци са Универзитета Рутгерс су истраживали са храном на различитим врстама подлоге, тепиху, нерђајућем челику, дрвету, керамичким плочицама. Истраживање је показало да се најмање бактерија задржало се тепиха, док је најкритичнија течна храна која брзо скупља штетне бактерије. 

Студија Универзитета Астон је 2014. је наговестила да постоји “минималан” ризик ако храну брзо подигнете са пода и поједете.

Многи сматрају да ипак није паметно јести са пода, јер разне бактерије остају на површини и по месец дана. Педијатри сматрају да је детету добро дати такву храну, јер тиме јача имунитет. 

Избор је ваш.

(Најжена)

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".