Како објашњава РТС, двојица српских држављана ухапшена су код мађарског града Веспрема због сумње да су превозили 19 илегалних миграната, док је у Морахалму возач са српским пасошем затечен са девет странаца без докумената, а код Пеште заустављен аутомобил српских ознака са осам Сиријаца без пасоша.


У првом случају патрола мађарске полиције синоћ је на регионалном путу код Веспрема, зауставила минибус са регистарским ознакама Босне и Херцеговине и затекла у возилу 19 странаца који нису могли да докажу легалан боравак у Мађарској.

Приликом саслушања мигранти су навели да су авганистанског и пакистанског порекла.

Против двојице српских држављана, возача и сувозача минибуса, капетанија Жупаније Веспрем покренула је кривични поступак због кријумчарења људи.

У другом случају, полицајци су синоћ у Морахалому, у близини мађарско-српске границе, контролисали "мазду" аустријских регистарских ознака коју је возио 33-тогодишњи држављанин Србије.

У возилу је било девет сиријских држављана без докумената за валидан боравак у Мађарској.

Сегединска полиција поднела је кривичну пријаву против држављанина Србије због кријумчарења људи.

У трећем случају, пештански полицајци су на ауто-путу М5, у аутомобилу српских регистарских ознака, поред возача са српским пасошем, затекли још осам илегалаца који су на саслушању навели да су Сиријци.

Против држављанина Србије покренут је кривични поступак због кријумчарења људи.

Полиција је све мигранте без докумената, у складу са мађарским прописима, спровела до ограде на мађарско-српској граници.

За кривично дело трговине људима у Мађарској је запрећена казна од једне до пет година затвора, уз отежавајуће околности од 5 до 15 година.

(Танјуг)
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".