- Укупна безбедносна ситуација у северним општинама на Косову је напета, а мисија Кфора је помно прати и спремна је да интервенише ако стабилност буде угрожена, у складу са својим мандатом који проистиче из Резолуције 1244 СБ УН - наводи се у саопштењу Кфора достављеном Танјугу.

Командант Кфора је, како се додаје, у контакту са свим релевантним саговорницима, укључујући представнике косовских безбедносних организација и начелником генералштаба Војске Србије.

Мисија Кфора потпуно је фокусирана на свакодневну имплементацију свог мандата УН да осигура сигурно и безбедно окружење и слободу кретања свих грађана Косова, наводи се у саопштењу и додаје да присуство Кфор остаје видљиво на терену.

НАТО такође наставља да даје пуну подршку процесу нормализације односа између Београда и Приштине кроз дијалог под покровитељством ЕУ и позива све стране да наставе преговоре јер је то, како се истиче, од пресудне важности за очување регионалног мира и безбедности.

- Без поштовања људских права и демократских вредности, владавине права, унутрашњих реформи и добросуседских односа, неће бити праве перспективе за бољу будућност на Балкану. Конструктиван дијалог је кључан за регионалну стабилност - наводи се у саопстењу Кфора.

Кфор ће предузети све неопходне мере да би се очувало безбедно и сигурно окружење на Косову у сваком тренутку, у складу са својим мандатом који је добио од Уједињених нација, закључује се у саопштењу.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".