Легенда нашег глумишта Мира Ступица оставила је велики траг у домаћој кинематографији, као и на “даскама које живот значе”, а до последњег дана била активна у глуми.

Фото: Н. Фифић

 

 

Рођена је 17. августа 1923. године као најстарије дете Радомира Тодоровића и Данице. Мира је имала два брата који су преминули као деца и још једног млађег, касније познатог глумца, Бору Тодоровића. Одрасла је у сиромаштву. Рођена је у Гњилану где су у то време били запослени њени родитељи као професори у Гимназији.

Мирин отац преминуо је када је она имала свега десет година, када се са породицом преселила у Горњи Милановац, а касније су живот наставили у Аранђеловцу због мајчиног посла.

Фото: Н. Фифић

 

 

Мира је послушала породицу и уписала Трговачку акдемију у Београду, иако је нимало није интересовала. Неретко је бежала из школе, како би отишла у позориште.

Њен познати брат Бора Тодоровић и она провели су окупацију Београда током Другог светског рата у Београду. Чешће гладни, него сити.

Тих тешких ратних година сналазили су се како су умели, а кризна времена оставила су последнице на лицима великана српског глумишта.

У једном тренутку њену маму су отпустили са посла, присећала се Мира:

 

 

- Маму су отпустили. Кућа је била растресена од бомбардовања, кроз рупе улазили су хладноћа и снег. Нема хране, нема дрва. Увече кад лежемо, ми облачимо капуте, чарапе, па чак и рукавице. Бора тражи да онако у мраку играмо слово на слово, и то само о храни. Склепао је неку даску са точкићима и упутио се на Железничку станицу да буде носач и да нас својим радом храни - присећала се Мира у својим мемоарима.

Њено интересовање и љубав према глуми резултитрали су првим наступом у позиришту 1941. године.

Мира Ступица преминула је 19. августа 2016. године у Земуну.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Јелица Сретеновић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".