Најмање 77 особа је повређено у пожару и потоњим експлозијама у резервоару сирове нафте у луци Матанзас на Куби, саопштиле су локалне власти, пише Мајами хералд.

Седамнаест ватрогасаца који су покушавали да спрече ширење пожара воде се као нестали, наводи се на званичном Твитер налогу кубанске председничке канцеларије.

 

 

Лист Комунистичке партије Кубе Гранма наводи да постоји "велика вероватноћа" да су неки од несталих људи мртви. Власти су саопштиле да спасилачке екипе нису у могућности да дођу до њих због високих температура. Лист наводи да је међу повређенима министар енергетике Ливан Аронте Круз.

 

Пожар је избио у петак око 19 часова по локалном времену када је гром ударио у резервоар за складиштење сирове нафте у зони истовара у луци Матанзас, саопштиле су кубанске власти. Упркос напорима ватрогасаца да га контролишу, у субото рано ујутру дошло је до најмање четири експлозије у луци, објавила је покрајинска влада Матанзаса.

Кубанске власти саопштиле су да су затражиле међународну помоц́ за гашење пожара. Слике које су објављене на друштвеним мрежама у суботу ујутро показују огроман стуб црног дима који прелази град Матанзас и протеже се 63 миље западно до Хаване.

Лист Гранма наводи да је у пожару повређено најмање 77 људи. Три особе су задобиле тешке повреде, а још двоје су у критичном стању. Вец́ина жртава је примљена у локалну болницу, али је седам упуц́ено у болнице у Хавани.

Међу повређенима са лакшим опекотинама било је и троје новинара који су на пожариште стигли око 4 сата ујутру, када је у другом резервоару нафте у којем је било 52.000 кубних метара мазута дошло до експлозије.

Складиште нафте налази се у области залива Матанзас преко пута центра града. Према писању државних медија, до сада је евакуисано 800 становника оближњих подручја. Први резервоар који је ударио гром био је на пола капацитета, са око 25.000 кубних литара кубанске нафте. Локалне власти су саопштиле да систем громобрана није успео да спречи пожар.

Кубански лидер Мигел Дијаз-Канел отпутовао је у Матанзас у петак увече и посетио поврешене у суботу ујутро. Министарство саобрац́аја обуставило је све активности у луци Матанзас, а сви бродови су преусмерени у луку Хавана на истовар.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".