Супруг глумице Оливије Њутн Џон саопштио је да је она преминула јуче након дуге и тешке болести која је трајала пуних 30 година.

"Молимо све да поштују приватност породице у овом изузетно тешком тренутку. Оливија је била симбол тријумфа и наде током своје борбе са раком дојке која је трајала 30 година", рекао је он.

Многобројне звезде, међу којима је и Џон Траволта послали су поруке подршке породици.


Овом приликом доносимо вам животну причу Оливије Њутн Џон која је била симбол велике борбе против ове опаке болести:

 

Четворострука добитница награде Греми која је седамдесетих година освојила публику изгледом девојке из комшилука, а осамдесетих је изненадила провокативним и сексипилним одевањем, показала је да се иза њене веселе спољашњости крије снажна жена која је проживела тешка животна искушења. Деведесетих година прошлог века Оливију Њутн - Џон задесиле су бројне невоље: банкрот, смрт оца и вољеног кумчета које је оболело од канцера, њена властита битка са раком дојке, распад једанаестогодишњег брака, те нестанак вољеног партнера.

Оливија је рођена 26. септембра 1948. године у енглеском граду Кембриџ, али се када је имала пет година са породицом преселила у Аустралију. Њена мајка, Немица Ајрин Хелен, била је ћерка познатог физичара и добитника Нобелове награде Макса Борна, док јој је отац Бринли био Велшанин и професор немачког језика у Мелбурну. Иако је имала академски образоване претке, Оливија је одмалена показивала интерес једино за певање. Креативна је била и њена сестра Рона која је касније постала глумица и удала се за Џефа Конавеја који је такође играо једну од улога у Бриљантину. Једино је брат Хјуи завршио факултет и постао доктор.

"Моји родитељи развели су се када сам имала десет година. Ми деца, одселили смо се у стан са мамом. Било је то тешко раздобље у мом животу. Када сам имала 14, мајка ми је поклонила прву гитару, а већ наредне години са још три девојке основала сам бенд. Звале смо се Сол Фоур. Са 15 сам победила на такмичењу талената Синг Синг Синг, а награда је била одлазак у Енглеску. Напустила сам школу и одлучила да градим каријеру у музичкој индустрији. Мислим да је избор између школовања и певања био тежи за моје родитеље него за мене. Јан Турпи тада ми је био дечко и одувек је подржавао моју жељу да постанем певачица," рекла је будућа звезда која, упркос томе што је остварила сан и потписала уговор са издавачком кућом Децца Рецордс у Британији, није била срећна. Недостајали су јој и Аустралија и дечко. У време када је упознала двадесетједногодишњег ТВ водитеља Ијана, Оливија је имала само 15 година. Млади пар освојио је симпатије нације, али како је Оливијина мајка била велики каријериста, имала је озбиљне планове за ћерку. У једном од интервјуа Оливија је признала како је без знања мајке покушавала да резервише повратну карту за Аустралију.


"Недостајао ми је дом. Одлазила сам у туристичку агенцију иза наше зграде и резервисала карте, док је моја мајка ишла за мном и све то поништавала. Било је стварно смешно," објашњавала је Оливија. Расположење јој се променило када је из Аустралије у Велику Британију стигла њена пријатељица Пет Керол. Она је била прави спас.

 

"Чим је дошла, отишле смо из оног стана и уселиле се у други. Цимерке су нам биле две девојке по имену Гаил и Гералдине, такође из Аустралије".

Сањајући о слави, две пријатељице наступале су под називом Пат анд Оливиа по локалним клубовима, што није увек било успешно. Једном приликом ангажоване су за наступ у бару Ревуе и биле су шокиране присуством оскудно одевених девојака. Поготово што су оне биле закопчане до грла. Касније су сазнале да је реч о стриптиз бару.


У децембру 1969. године Пет је истекла виза и морала је да се врати кући. Оливија није имала тих проблема јер се годину дана раније верила са Брусом Велчом, гитаристом групе Тхе Схадоњс, кога је упознала 1966. године и освојила га на први поглед, иако је он тада био у браку. Осим на приватном, Оливија је почела да бележи успехе и на пословном плану, па је постала препознатљива британска певачица.

 

"Била сам уверена како је Мет прави мушкарац за мене и желела сам да оснујем породицу са њим. Чак и раније прижељкивала сам дете, али сам се бојала удаје. А онда се ођедном све то учинило тако природним и никада се више нисам осећала лоше када је брак у питању," искрена је глумица која признаје да је на такве страхове утицао развод њених родитеља који је тешко поднела.

Иако њен наредни албум није био толико популаран, није превише бринула јер се радовала детету које је носила. Ћерку Клои родила је 1986. године и потпуно се посветила мајчинству. До 1992. године уживала је у новој животној улози и са пријатељицом Пет отворила ланац модних радњи под називом Коала Блуе. Продала је ишла толико добро да су у том периоду зарађивале више од 14 милиона долара годишње. Међутим, 1991. године објавила је вест како је банкротирала. За финансијски слом окривила је економску рецесију, док су инвеститори прстом упирали у њу тврдећи да је лоше водила посао, каснила са испоруком и није имала добру робу.


"Било је то помало депресивно искуство, али не можете да плачете због оног што је прошло. Из свега сам много научила, на пример то да се више никада не упуштам у нешто слично," тврдила је шармантна глумица и певачица.

 

Нова трагедија у њеном животу догодила се већ наредне године. Њено петогодишње кумче Колет, ћерка блиске пријатељице Ненси, умрло је од ретког облика дечијег тумора. Убрзо након тога умро јој је и отац, а тог истог дана дијагностикован јој јерак дојке. Одмах након операције почела је лечење хемотерапијом.

"Све то догодило се ођедном и сручило се на мене. У тим тренуцима сте очајни и не знате како да помогнете себи јер вас гуши превише емоција. Тада сам имала само 43 године. Знала сам да нешто није у реду јер сам редовно ишла на прегледе и након једног од њих напипала сам испупчење. Отишла сам на операцију, затим на хемотерапију и добар део те године сам се потпуно притајила. Срећом, следећих двадесет година је све било у реду, што је велико олакшање за мене," објашњава звезда која се суочила и са депресијом.

"То стање је трајало годинама након што ми је дијагностикована болест. Када имате озбиљан проблем са здрављем, то слаби ваш имуни систем, али утиче и на ваше расположење. Одлазила сам на терапије и узимала антидепресиве. Срећом, све је то иза мене," рекла је једном приликом Оливија којој је посебно било тешко то што је њена ћерка све те муке проживљавала са њом.

Неретко је како би упозорила жене на важност редовних прегледа јавно говорила о својим искуствима. Отишла је у Аустралију да опоравак настави у кругу фамилије и тамо је настао њен интимни албум Гаиа, Оне Њоман с Јорнеy, али није постигао велики успех код обожавалаца.

Годину дана након завршетка 11 година дугог брака допао још се Патрик Мекдермот кога је упознала 1996. године на снимању једне рекламе.

"Обоје смо искусили развод и имали много тога заједничког. Он је обзирна и пажљива особа и веома је духовит," речи су којима је описивала новог партнера. Почели су да се забављају на Дан заљубљених. Остављао јој је смернице које су водиле до плаже Малибуа и сачекао је са флашом шампањца. Пар је девет година провео заједно, а онда је једног дана Патрик отишао у риболов изван Сан Педра и више га нису нашли. Оливија је пријавила његов нестанак.


"Желели смо малу паузу у нашем односу, и раније се дешавало да оде, али бисмо се убрзо мирили. Имали смо дивну везу. Веома га волим и стварно ми недостаје. Био је најромантичнија особа коју сам упознала," открила је тада.

 

Како Патриково тело никада није пронађено, а било је познато како је имао бројне финансијске проблеме, полицији није било претерано чудно када је неколицина сведока потврдила да су у Кабо Сан Лукасу видели човека који личи на њега. Детективи су га 2010. године пронашли живог, а Оливија му то није заборавила, поготово зато што је првих шест месеци након његовог нестанка била веома утучена јер је мислила да је мртав.

"Узимала сам антидепресиве јер сам морала. Али кад престанете да их користите, боље се носите са ситуацијом. Важно је посегнути дубоко у сопствене емоције. Морате да се исплачете," објашњава Оливија која је скоро две године плакала за бившим дечком, а онда почела да се виђа са Џоном Естерлингом, оснивачем Амазон Херб компаније кога је дуго познавала. Годину дана након почетка везе већ су били у браку. Венчали су се 2008. године у Перуу.


"Били смо пријатељи 17 година. Нашли смо се у ситуацији да смо обоје слободни и међу нама је почело да се рађа нешто више од обичног познанства. Догодила се нека чаролија. С обзиром на то да смо обоје имали искуства из претходних бракова, тачно смо знали како желимо да изгледа дан нашег венчања. Једина особа којој сам све испричала била је моја ћерка Клои, а у Перуу смо били само Џон и ја," описала је своје венчање.

 

Ипак, њеним бригама ни ту није био крај. Пре неколико године Оливија је признала како се њена једина ћерка Клои бори са анорексијом. Упркос томе што је Клои одлазила код нутриционисте и других лекара, имала је проблем са недостатком килограма.

Глумица и певачица је таман помислила како је нашла мир и срећу али се рак вратио 2013. године, па поново 2017.

У једном интервјуу Оливија је говорила о својој борби са раком и поделила важне савете другим женама.

"Једни што је битно у тој ситуацији је да пронађете особу која вам је блиска, било да је то ваша породица, ваш муж, ваш најбољи пријатељ, неко ко ће у сваком тренутку да буде ту за вас и ко вас неће оптерећивати проблемима и ко ће се понашати као да нисте болесни."

"Није здраво стално говорити о болести. Окружите се позитивним људима који ће се са вама смејати упркос свим проблемима."

"Немам намеру да се предам," рекла је једном приликом Оливија која се храбро борила против рака пуних тридесет година.

ФОТО ГАЛЕРИЈА:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".