Донгфенг 41 је једна од најсмртоноснијих ИЦБМ на свету. Заснован је на 8-осовинском лансеру и по концепту је сличан руским друмским покретним ИЦБМ као што су Топол-М и Јарс. Прво пробно лансирање ове ракете извршено је 2013. године, а друго је уследило 2014. Неки извори наводе да је ракета ДФ-41А изведена 2016. или 2017. године. Први пут је јавно објављено 2019. године.

Фото:Профимедиа

 

КАРАКТЕРИСТИКЕ ДОНГФЕНГ 41:

Домет: 12000км - 15000км

Маса: 80т

Брзина ракете: 8.51 km/s

ДФ-41 је ракета на чврсто гориво. Може да носи до 10 вишеструких независно циљаних глава (МИРВ). Његов домет је довољан да стигне до свих подручја Сједињених Држава, Европе и Русије. Биће потребно отприлике 20-25 минута од лансирања да ДФ-41 стигне до циљева у Сједињеним Државама.

Донгфенг 41 ракета има интерни навигациони систем са ажурирањем аутохтоног кинеског сателитског навигационог система БеиДоу. Прецизност: одступање од циља до 150м.

ВОЗИЛО ЗА ДОНГФЕНГ 41:

Фото:Јутјуб принтскрин/Defense Flash News

 

Донгфенг 41 је на специјалној шасији на точковима Таиан ХТФ5980 са конфигурацијом 16х16. Ово возило има известан степен мобилности на терену и може да се креће по разним теренима. Иако је углавном намењен за употребу на путевима са тврдом подлогом. Током војне параде 2019. године откривена је мало побољшана шасија Таиан ХТФ5980А.

Ова ракета је изузетно разорна и може да уништи читаве земље.

Занимљиво је да је Кина од белоруске компаније МЗКТ добила низ технологија шасија тешких возила високе мобилности. Основано је заједничко кинеско и белоруско предузеће за производњу специјалних шасија на точковима у Кини. Коначно, број кинеских вишеосовинских возила, дизајнираних да носе балистичке ракете. појавили су се базирани на белоруским дизајном и технологијом МЗКТ. Штавише, Кина је брзо постала друга земља после Белорусије, способна да дизајнира и производи возила за ултра тешке интерконтиненталне ракете. Чак и Русији, која је историјски користила друмске покретне ИЦБМ, недостаје ова технологија и стручност, и набавља возила из Белорусије.

Фото:Профимедиа

 

НАЧИН УПОТРЕБЕ ДОНГФЕНГ 41:

Известан број претходних кинеских друмских ИЦБМ-ова ускладиштено је у тунелима. Ту су ракете добро заштићене. Када су у стању високе приправности, друмски покретни лансери напуштају тунеле и испаљују своје пројектиле са оближњих лансирних позиција. Алтернативно, возила лансера могу напустити своје базе и деловати непримећено у удаљеним областима. Њихова аутономија омогућава возилима да раде на подручју које је еквивалентно малој европској земљи. Дакле, мобилне кинеске ракете је обично теже пресрести и уништити него стационарне ракете, базиране на силосима. Они имају велику вероватноћу да преживе први удар након што је земља нападнута.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".