Након низа пожара у Црној Гори на чијем гашењу су ватрогасци уложили велики труд, тема број један у медијима је опремљеност државе противпожарним летилицима с обзиром на то да у просеку годишње изгори око 100 километара квадратних шума, што је више него што кошта један канадер и његова посада.


Портал подгоричког Дана пише да Црна Гора има три авиона за гашење пожара типа "ер трактор", од којих је један у функцији, а пре 30 година је имала чак четири канадера. Те авионе је, наводи се, тадашња са­ве­зна власт, коју је чинио и ДПС, 1993. го­ди­не продала Грч­кој за све­га 8,4 ми­ли­о­на, с 13 ре­зер­вних мо­то­ра за те ави­о­не и пре­ко 3.500 ко­ма­да раз­не опре­ме и ре­зер­вних де­ло­ва за њих.

Данас се, кажу, моли за помоћ из региона, конкретно Хрватске, НАТО савезнице, али је изостала, иако је министар Ранко Кривокапић већ упутио захвалницу за помоћ.

Према речима Вука Иковића из покрета "Преокрет", годину дана након продаје канадера, тадашњи премијер Црне Горе је изјавио да треба купити канадер у циљу безбедности и заштите од пожара. Ипак, Црна Гора још увек нема основну опрему за гашење пожара из ваздуха.

- Само прошле године у Црној Гори је изгорело око 143 километра квадратних шума, што одговара површини од 24.000 фудбалских терена. Према европском моделу ''укупне штете'', губици који су настали од ових пожара се процењују на око 280 милиона евра. У просеку годишње нам изгори око 100 километара квадратних шума, а то је више него што кошта један канадер и његова посада. Зато нам треба авион и људство специјализовано за гашење пожара из ваздуха и систем раног откривања пожара јер здравље нема цену - каже Иковић.

Организација КОД урадила је раније процену да је штета која је причињена у пожарима од 2012. до 2018. године износила око 700 милиона евра. Из КОД-а су навели да је у периоду од 2012. до 2018. Црна Гора у пожарима, изгубила 346 квадратних километара шума, што отприлике одговара површини Општине Котор или Општине Мојковац.

- Настала штета се процењује на 700 милиона евра. Ова штета обухвата директну и ону индиректну, тј. изгубљену добит и еколошку штету - указали су из КОД-а.

Према речима Александра Перовића из Еколошког покрета "Озон", скандал с продајом канадера Грчкој, оставља трајне последице и три деценије касније, много веће него што то изгледа, чак и оном ко сматра да добро познаје ту проблематику.

"Екосистемске и економске штете које су изазвали пожари, већином узроковани људским фактором и с намером, утицале су и на сиромаштво и на јавно здравље и на укупан развојни потенцијал Црне Горе. Док су се кључни политички актери и с њима повезани интересни лобији богатили, отимањем све друштвене имовине кроз процесе приватизације, ватреним стихијама су препустили да уништи све оно од чега би могло да се живи и што би била вредна заоставштина за будуће генерације". Перовић каже да је тешко и замислити да ће неко икад одговарати због злодела, нарочито ако и данас постоји тренд скретања пажње јавности на политикантске малверзације истих, који су и приликом продаје канадера били на власти и одговорним позицијама.

- Пожари су учинили и да се на ломачи спали уставна одредница ''еколошке државе'' и све оно што је могла да донесе та развојна визија - навео је, између осталог, Перовић.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".