Ово је забринуло старије Цетињане, који су упућени у ове старинске обичаје црногорских племена, па су се међу житељима брзо раширили страх и забринутост да ће пасти још крви!

Породица склоњена

Жртве помахниталог масовног убице сахрањене су у суботу и недељу на неколико гробаља на Цетињу и околини, а међу ожалошћенима било је и полицајаца у цивилу. Ови полицајци нису прилазили мушкарцима у белим кошуљама, јер носити такву гардеробу на сахрани није противзаконито, али је то запало за око старијим Цетињанима и забринуло их.

Фото: Инстаграм принтскрин/socijaldemokratecrnegore

 

Један од њих испричао је за црногорске медије да бела кошуља на сахрани може представљати врло опасну поруку.

– Од давнина онај који на сахрани неког свог ближњег, који је убијен, обуче белу кошуљу, тиме шаље поруку породици убице да се заклиње на крвну освету и да се дуг у крви мора наплатити – казао је овај Цетињанин.

Да на Цетињу постоји озбиљна забринутост због могућности крвне освете, показало је и саопштење црногорске полиције у коме се апелује на све грађане да се не дижу тензије како би се очувао мир.

Одмах затим огласило се и братство Бориловића, које се оградило од Вуковог суманутог злочина, очигледно у страху да неко од њих не буде жртва освете.

Поред тога, Вукова супруга и три ћерке, које су у време злочина биле на мору код Тивта, склоњене су на сигурну, тајну локацију и добиле су полицијско обезбеђење, што је потврдио Срђан Кораћ, начелник криминалистичке полиције у Центру безбедности Подгорица:

Фото: Фејсбук принтскрин/Vuk Borilović

 

– Предузели смо све мере да та породица буде безбедна. Сви разумемо тугу и бол породица жртава, али Бориловићева супруга и три ћерке нису одговорне за злочин. Очекујем од свих грађана Цетиња да то разумеју – казао је Кораћ.

Иначе, према Историјском лексикону Црне Горе, освета због убијеног рођака или саплеменика сматрана је за “најсветију дужност”.

– Време у којем је требало извршити крвну освету није било ограничено, а понекад се та обавеза преносила с генерације на генерацију. Морала је бити извршена тако да се не понижава особа која је предмет освете и само над оним који је извршио убиство или је његов најближи рођак, пише у лексикону.

Како се додаје, у најави крвне освете одећа је играла важну улогу:

Фото: Светлана Ђокић

 

– Као најава тог чина, облачила се бела кошуља на сахрани жртве, што је била и порука фамилији убице да следи освета. Иако жене и деца нису били предмет крвне освете, она породица која је била на мети често је забрањивала деци да се друже са потенцијалном метом, јер није била реткост да крвна освета проузрокује и колатералне жртве.

Етнолог Бојан Јовановић испричао је за медије да је крвна освета најизразитија у заједницама устројеним на племенској основи.

– Заједница штити свог члана јер сматра да је напад на појединца напад на цео колектив. Уколико дуг у крви не може да се наплати од убице, онда је освета усмерена на неког из његове заједнице – казао је Јовановић.

Бира се најугледнији

Будо Симоновић, новинар и публициста из Црне Горе, аутор књиге “Реч скупља од живота: Најтежи злочини у Црној Гори од 1949. до 2005. године”, изјавио је да је крвна освета подразумевала да племе мора да освети свог убијеног припадника, по правилу, мушког.

Фото: Светлана Ђокић

 

– Исконски обичај је био да се глава светила барем равном мером. Биран је најбољи и најугледнији у братству или породици, тамо где ће највише заболети. То никад није рађено за новац, односно освету је морао да обави неко од најближих убијеног, отац, брат, стриц, брат од стрица, а све док се освета не изврши, у кући је чувана крвава кошуља убијеног или какав други белег, који би стално подсећао на ту свету обавезу – објаснио је Симоновић.

Подсетимо, Вук Бориловић је у петак убио десет комшија и још шесторо ранио. У размени ватре са полицијом је тешко рањен, а верује се да га је пиштољем докрајчио Цетињанин Ненад Калуђеровић, са четири хица. Бориловић је сахрањен на тајној локацији.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".