Ovo je zabrinulo starije Cetinjane, koji su upućeni u ove starinske običaje crnogorskih plemena, pa su se među žiteljima brzo raširili strah i zabrinutost da će pasti još krvi!

Porodica sklonjena

Žrtve pomahnitalog masovnog ubice sahranjene su u subotu i nedelju na nekoliko grobalja na Cetinju i okolini, a među ožalošćenima bilo je i policajaca u civilu. Ovi policajci nisu prilazili muškarcima u belim košuljama, jer nositi takvu garderobu na sahrani nije protivzakonito, ali je to zapalo za oko starijim Cetinjanima i zabrinulo ih.

Foto: Instagram printskrin/socijaldemokratecrnegore

 

Jedan od njih ispričao je za crnogorske medije da bela košulja na sahrani može predstavljati vrlo opasnu poruku.

– Od davnina onaj koji na sahrani nekog svog bližnjeg, koji je ubijen, obuče belu košulju, time šalje poruku porodici ubice da se zaklinje na krvnu osvetu i da se dug u krvi mora naplatiti – kazao je ovaj Cetinjanin.

Da na Cetinju postoji ozbiljna zabrinutost zbog mogućnosti krvne osvete, pokazalo je i saopštenje crnogorske policije u kome se apeluje na sve građane da se ne dižu tenzije kako bi se očuvao mir.

Odmah zatim oglasilo se i bratstvo Borilovića, koje se ogradilo od Vukovog sumanutog zločina, očigledno u strahu da neko od njih ne bude žrtva osvete.

Pored toga, Vukova supruga i tri ćerke, koje su u vreme zločina bile na moru kod Tivta, sklonjene su na sigurnu, tajnu lokaciju i dobile su policijsko obezbeđenje, što je potvrdio Srđan Korać, načelnik kriminalističke policije u Centru bezbednosti Podgorica:

Foto: Fejsbuk printskrin/Vuk Borilović

 

– Preduzeli smo sve mere da ta porodica bude bezbedna. Svi razumemo tugu i bol porodica žrtava, ali Borilovićeva supruga i tri ćerke nisu odgovorne za zločin. Očekujem od svih građana Cetinja da to razumeju – kazao je Korać.

Inače, prema Istorijskom leksikonu Crne Gore, osveta zbog ubijenog rođaka ili saplemenika smatrana je za “najsvetiju dužnost”.

– Vreme u kojem je trebalo izvršiti krvnu osvetu nije bilo ograničeno, a ponekad se ta obaveza prenosila s generacije na generaciju. Morala je biti izvršena tako da se ne ponižava osoba koja je predmet osvete i samo nad onim koji je izvršio ubistvo ili je njegov najbliži rođak, piše u leksikonu.

Kako se dodaje, u najavi krvne osvete odeća je igrala važnu ulogu:

Foto: Svetlana Đokić

 

– Kao najava tog čina, oblačila se bela košulja na sahrani žrtve, što je bila i poruka familiji ubice da sledi osveta. Iako žene i deca nisu bili predmet krvne osvete, ona porodica koja je bila na meti često je zabranjivala deci da se druže sa potencijalnom metom, jer nije bila retkost da krvna osveta prouzrokuje i kolateralne žrtve.

Etnolog Bojan Jovanović ispričao je za medije da je krvna osveta najizrazitija u zajednicama ustrojenim na plemenskoj osnovi.

– Zajednica štiti svog člana jer smatra da je napad na pojedinca napad na ceo kolektiv. Ukoliko dug u krvi ne može da se naplati od ubice, onda je osveta usmerena na nekog iz njegove zajednice – kazao je Jovanović.

Bira se najugledniji

Budo Simonović, novinar i publicista iz Crne Gore, autor knjige “Reč skuplja od života: Najteži zločini u Crnoj Gori od 1949. do 2005. godine”, izjavio je da je krvna osveta podrazumevala da pleme mora da osveti svog ubijenog pripadnika, po pravilu, muškog.

Foto: Svetlana Đokić

 

– Iskonski običaj je bio da se glava svetila barem ravnom merom. Biran je najbolji i najugledniji u bratstvu ili porodici, tamo gde će najviše zaboleti. To nikad nije rađeno za novac, odnosno osvetu je morao da obavi neko od najbližih ubijenog, otac, brat, stric, brat od strica, a sve dok se osveta ne izvrši, u kući je čuvana krvava košulja ubijenog ili kakav drugi beleg, koji bi stalno podsećao na tu svetu obavezu – objasnio je Simonović.

Podsetimo, Vuk Borilović je u petak ubio deset komšija i još šestoro ranio. U razmeni vatre sa policijom je teško ranjen, a veruje se da ga je pištoljem dokrajčio Cetinjanin Nenad Kaluđerović, sa četiri hica. Borilović je sahranjen na tajnoj lokaciji.

(Informer)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".