Џулијан Марли, један од синова родоначелника реге музике Боба Марлија и уједно један од планетарно најпознатијих и најпопуларнијих представника регеа данашњице, одржао је фантастичан концерт на завршној вечери интернационалног џез фестивала “Нишвил” у Нишу. Говорећи о музици коју ствара, Џулијан је објаснио на шта се фокусира.

- Музика за мене је слобода, музика је љубав и јединство. Носиш је до најудаљенијих тачака земље. Музика за мене није тешка, понекада можете да кажете много ствари али некада превише ствари може створити забуну. Једино на шта треба да се фокусирамо на овом свету јесте - љубав, јединство, планета Земља… Није то много ствари. Можда је један човек може слушати музику и рећи свом пријатељу о њој и ширити је на тај тачин. Једноставно је, само ширите љубав музиком - објаснио је Марли.

Џулијан је открио да је имао најбољег учитеља у музици – оца Боба, али да је он, као и свако од браће музичар за себе.

Фото: Профимедиа

 

-Имао сам доброг учитеља у музици. Најбоља особа у свету музике за слушање и учење је мој отац. Али, ја сам ја. Виши сам од оца, виши сам од све моје браће. Свако од нас је индивидуалан. Ја знам како је бити син Боба Марлија, а не какав је осећај - поверио се Џулијан

Он је открио и да је бенд његовог оца “Вејлерс” имао важну улогу у његовом учењу музике.

- “Вејлерси” су били моји учитељи. То је универзитет музике. Слушање “Вејлерса” је прва музика коју сам чуо. Учио сам од сваког од “Вејлерса”. Свирам више инструмената, клавијатуре, бубњеве, гитару… Поштујем све учитеље од којих сам учио о музици, има их више, али “Вејлерси” су први. Много је реге музичара које поштујем - навео је познати музичар.

Упитан да објасни како комбинује музику са религијом као и колико његова религија има утицаја у његовој музици, Џулијан је одговорио да се не ради о религији као врсти религије већ да је у питању - љубав.

- Ми смо сви створени од једног творца, ми немамо избор него да наше срце препустимо музици. Религија није религија. Ми кажемо љубав јер је то наш начин живота. Како је Бог наместио наше животе да морају бити, тако ми живимо. Ја зато не пратим онај или овај пут, ја пратим Творчев пут, Божји пут. И музика је унутра, ја не знам како долази, знам да је ово што морам рећи у музици, долази из срца и повезано је са Творцем јер смо сви повезани. Сви имамо живот, дух, једина ствар која је различита је наш језик, али сви смо исти. Ја сам ту да пренесем ту поруку кроз музику - објаснио је Џулијан.

Фото: Профимедиа

 

Син легедне регеа је испричао и да је доста ангажован у заштити животне средине и да зато кроз своју музику преноси и ту важну поруку.

- Постоје три важне шуме које снабдевају све нас кисеоником, а мислим да једну од њих сада убијају. Што више убијају шуме, ми ћемо више патити, биће мање кисеоника за нас да дишемо, биће врелије на Земљи. Наша је дужност да говоримо у име мајке природе. Без дрвећа нећемо имати живот. Доста смо ангажовани преко фондација које се боре за заштиту животне средине. То радимо из срца - истакао је он.

На питање када ће изаћи његов нови материал, Џулијан је рекао ће то бити до краја године.

- Веома ускоро. До краја године. Биће то мало другачији стил јер волим различиту музику. Некада је то реге, некада је то другачије, са примесама афро музуке, соула, џеза… Нови сингл стиже у октобру - рекао је Џулијан.

Фото: Профимедиа

 

Он се на конференцији у Нишу поверио и да има само једно сећање из детињства на оца Боба Марлија.

- Не сећам се оца, имам само једно сећање на њега. Било је то у Енглеској, на “Апрајсинг” турнеји. Видео сам га у Лондону у “Кристал паласу”. Био је велики шоу, много, много људи. Дошао сам у једну собу као што је ова. Он је стајао ту, руковали смо се. Ја сам трчао и играо се другом децом која су била ту около. То је једино сећање које имам на оца - поверио се Џулијан.

Талентовани музичар није крио одушевљење “Нишвилом”.

- Све је веома лепо овде - лепи људи, веома леп фестивал и музика. Што више енергије осећамо од људи више и ми имамо енергије. Хвала обожаваоцима, хвала свима који организују овај фестивал - закључио је Џулијан.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".