Јака олуја која је захватила јужну и централну Европу направила је хаос. Осим велике материјалне штете страдало је 13 особа међу којима је и троје деце.

Највише жртава страдало је од пада дрвећа које су рушили јаки удари ветра у Италији, Аустрији и на Корзици.

Аустрија

Двоје деце страдало је поред језера у Шентандражу у аустријској Корушкој током снажног невремена у четвртак. Још три особе погинуле су у Доњој Аустрији када је на њих пало дрво.

 

Јак ветар откривао је кровове, оборио дрвец́е и ометао саобрац́ај. Неколико људи је лакше повређено.

 

 

Током невремена поред језера, где је погинуло двоје деце, повређено је још 15 особа, од којих две теже. Службе хитне помоћи упућене су на подручје након невремена, које је оборило дрвеће и разоткрило кровове, а у језеру је и даље у току потрага за несталим особама.

 

 

Градоначелник оближњег Волшперка Ханес Примус написао је на Фејсбуку након невремена да је шире подручје "слично ратишту".

 

 

 

После невремена, на југу земље дошло је до озбиљних поремећаја у снабдевању електричном енергијом, због чега су аустријске железнице обуставиле саобраћај у аустријској Корушкој, источном Тиролу и аустријској Штајерској.

Узрок прекида је обимни нестанак струје, саопштиле су железнице. Многи путници су били заглављени у возовима, а алтернативни транспорт је био могућ само у ограниченој мери.

 

 

Аустријска метеоролошка агенција ЗАМГ саопштила је да је брзина ветра у погођеним подручјима премашила 100 километара на сат. Највец́а брзина ветра измерена је у Нојмаркту у аустријској Штајерској, где је ветар дувао на ударе брзином од 139 километара на сат.

Према речима метеоролога, невреме се смирило на погођеном подручју, али и даље упозоравају на невреме, пошто се олујни облаци крећу изнад Беча, Доње Аустрије и Градишчанске.

 

 

Италија

Снажна олуја опустошила је север Италије, одневши два живота у Тоскани. Неколико људи је повређено у обилним кишама и ветровима који су достизали брзину већу од 100 километара на час. Невреме је захватило и Венецију, где су комади цигле падали са звоника на Марковом тргу.

Ватрогасци су до сада извршили више од 150 интервенција у регионима Лигурија и Тоскана, а невреме је тешко захватило и регион Емилија-Ромања. Према прогнозама, невреме на северу земље трајаће још 36 сати.

 

 

На северу земље у паду дрвећа погинуле су две особе. Жртве су били мушкарац у Лучи и жена у Карари. Још четири особе су повређене у паду дрвећа.

У месту Барга налет ветра је откинуо део крова, који је потом пао на аутомобил са људима унутра. Пријављена је штета на пијаци у приморском летовалишту Марина ди Карара након што је јака олуја изазвала поплаве.

 

 

У Лигурији, обалу између Кјаварија и Сестри Левантеа поплавио је снажан морски талас, који је на железничке шине однео неколико кућа на плажи и оштетио далековод.

 

 

Олуја је захватила и Венецију, где су са звоника на Тргу Светог Марка пали комади цигле. Туристи су брзо евакуисани, а простор је већ ограђен. Лакше су повређене две особе.

 

 

Италија се цело лето суочава са екстремним временским условима. Док шумски пожари харају јужним подручјима, север земље сада погађају јаке кише и олује након дуге суше.

Корзика (Француска)

Јака олуја са погинулима погодила је и Корзику. Олуја је донела орканске ветрове јачине више од 200 километара на сат и јаке пљускове. Пет особа је погинуло, 45.000 домац́инстава је остало без струје.

 

 

Француско острво у Средоземном мору, које је веома популарно међу туристима, задесили су град, обилне падавине и ветрови јачине 224 километра на сат. За неколико сати пало је више кише него у месецима заједно.

 

 

Тринаестогодишња девојчица умрла је када је дрво пало на њен бунгалов у кампу у близини Сагоне на западној обали острва. У паду дрвета је повређено још девет особа, од којих једна теже. Једна 72-годишња жена умрла је на оближњој плажи након што је кров куц́е на плажи пао на њено возило.

 

 

46-годишњи Француз погинуо је у кампу у близини одмаралишта Калви.

23-годишња Италијанка тешко је повређена док је камповала у близини. У близини залива Ђиролата погинуо је рибар, а северно од града Бастије погинуо је кајакаш.

Француске власти позвале су људе да избегавају путовања и предузму друге мере предострожности усред најављених олуја након што су у среду издата временска упозорења за неколико медитеранских департмана, обалу Нормандије и област Лиона.

 

 

Министар унутрашњих послова Џералд Дарманин, који је прошле недеље посетио места захвац́ена великим шумским пожарима, већ је отпутовао на острво, изражавајуц́и своју подршку Корзиканцима на Твитеру.

Тренутно је око 35.000 домова и даље без струје на Корзици.

Ово је био већ трећи дан интензивне кише у великом делу јужне Француске, која је изазвала насилне поплаве.

Словенија

Централну Словенију у четвртак је захватило невреме са јаким ветром који је откривао кровове и оборио дрвеће, неколико особа је повређено. У Тиволију су пролазници спасили жену испод обореног дрвета, а рекламни пано је улетео у возача на путу Блајвајс.

 

 

Иако се поподневно невреме смирило после око сат времена дивљања, за то време је пао велики број стабала, а ветар је подигао више од 70 кровова у престоници и Крању. У Љубљани су однети контејнери за смеће, билборди, саобрац́ајна сигнализација, грађевински материјал, а ветар је између осталог открио и део крова љубљанског породилишта. Рекордно јаки удари ветра измерени су и у престоници, и то у Бежиграду, где је ветар достизао брзину од 102 км/х.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".