Боинг 737-800 компаније Етхиопиан Аирлинес, који је био на путу из Судана, већ је стигао на своје коначно одредиште, али још увек није слетео. Он је и даље летео на висини од 11.000 метара изнад писте 25Л на аеродрому у Адис Абеби. Разлог: два пилота су заспала у ваздуху, пише 24ур.

Контролори летења су неколико пута покушавали да их позову, али узалуд. Пробудио их је само аларм који се последњи огласио.

Са закашњењем од пола сата безбедно су спустили све путнике на земљу.

 

 

Из Африке стижу извештаји о необичном ваздухопловном инциденту. Боинг етиопског националног превозника долетео је из Картума у ​​престоницу суседне Етиопије, али је и кратак лет био довољан да успава (оба) пилота.

У почетку је све ишло по плану, пилот и копилот су безбедно дигли авион у ваздух, укључили аутопилота и опустили се. Када је авион стигао до тачке на којој је пилот требало да почне да се спушта према назначеној писти, ништа се није догодило. Авион је задржао своју висину.

Контролори са аеродрома Адис Абеба покушали су да их позову неколико пута, али се нису одазивали, преноси Авиатион Хералд. Тек када је Боеинг прелетео писту 25Л, аутопилот се сам искључио, а компјутерски аларм је коначно упозорио двојац. Они су преузели контролу над авионом и безбедно га спустили са 25 минута закашњења.

 

 

Нико од путника није повређен, техничари су добра два сата прегледали и сам авион. Након што су били сигурни да ништа није у реду, послали су га назад у ваздух.

Међутим, инцидент је изазвао низ контроверзи.

Корисници друштвених мрежа позвали су Етиопиана да отпусти двојицу пилота, док су стручњаци упозорили да је то можда шири системски проблем — да је пилоте можда савладао умор од преоптерец́ених распореда које је наметнула управа авио-компаније.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".