Ископавање је организовао Немачки савез за бригу о војним гробљима на бази уговора с хрватском владом и ексхумацијских одобрења издатих од надлежнога министарства, пише Слободна Далмација.

Реч је, иначе, о институцији финансираној из немачког државног буџета која већ деценијама настоји да прикупи посмртне остатке мртвих немачких војника ма где да се налазе, како би их пописали и достојанствено сахранили. Њиховим напорима је од 1990. године широм Европе ексхумирано и потом сахрањено скоро милион војника. У Хрватској се централна немачка војна гробља у која се преносе сви пронађени и расути остаци налазе у неколико већих градова: Загребу, Сиску, Пули, Сплиту... Немачки савез за бригу о војним гробљима покушава да идентификује војнике и евентуално реконструише начине, околности и датуме њихове погибије.

ФОТО: Архива/Депоситпхотос

 

Занимљиво је да актуелне ексхумације припадника Вермахта око Стона укључују и потрагу за једним специфичним ликом из историје, припадником јединице која је у рану јесен 1944. бранила тај део полуострва од партизанске офензиве. Реч је о Аугусту Ландмесеру који је постхумно постао славан по чувеној фотографији из 1936. године на којој у маси људи залуђеној Адолфом Хитлером једини одбија да га поздрави нацистичким поздравом и пркосно држи руке прекрштене на прсима. Ландмесер је у тренутку настанка историјске фотографије био радник у бродоградилишту у Хамбургу. Био је верен, а касније и ожењен Јеврејком, те је након њеног убиства у немачком концентрационом логору 1942. још отвореније пркосио нацистичком режиму. На крају рата присилно је мобилисан и доспео је на Пељешац. По партизанском заузимању Стона 18. октобра 1944. највероватније је заробљен, а потом стрељан.

Фото: Википедија

 

Пронађемо ли и накнадно поуздано идентификујемо Ландмесера, кажу волонтери који учествују у ископавању, истетовираћемо га на надлактици као најславнију фигуру у досадашњој "каријери".

Вођа ископавања за Немачки савез за бригу о ратним гробљима у Хрватској Леонардо Лукинић казао је да су око Стона последњих дана нашли посмртне остатке више десетина немачких војника. Уз неколико њих пронађене су и неоштећене металне плочице с персоналним бројевима.

Занимљиво, често проналазе и кондоме.

- Кондоми су у јамама углавном очувани јер је реч о гуменом предмету који кроз деценије под земљом није био излаган сунчевом светлу. Занимљиво је да су ова помагала била саставни део немачких војничких следовања. Оболевање од венеричних болести се пред Хитлеровим војним судовима третирало готово једнако недопустиво као и саморањавање, те сте због сифилиса који вас је избацио из војничког строја у та времена врло лако могли завршити пред стрељачким водом састављеним и од властитих субораца - појашњава Лукинић.

(Слободна Далмација)

 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".