Верује се да скривени натписи на мозаику пронађеном у Цркви апостола пружају чврсте доказе да је оно што је сада ел-Арај у северном Израелу заправо изгубљени библијски град Витсаида где је рођен апостол Петар, пише британски Дејли мејл.

Написана на старогрчком, посвета је молитва за посредовање "главном заповеднику небеских апостола", а познато је да Петар био први од Исусових следбеника.

Мозаик је први пут откривен 2021. године када су археолози ископавали цркву из византијског доба, али је био заклоњен слојевима муља за чије је пажљиво уклањање било потребно време.

Осим што је ово откриће само по себи изванредно, оно би такође могло да реши дилему о томе да ли је Петар рођен у Витсаиди или Капернауму - који се у Библији помињу као његова потенцијална места рођења.

Натпис чини део мозаичког пода у сакристији цркве који је делимично украшен флоралним шарама и уоквирен округлим медаљоном од два реда црних коцкица (тесера).

Археолози се дуго споре око локације родног места Светог Петра, јер су подељена мишљења између Витсаиде и Капернаума, који се такође налази на северној обали Галилејског мора, али на западној страни, док је Витсаида на истоку.

У Јеванђељу по Јовану 1.44 пише: "А Филип беше из Витсаиде из града Андрејева и Петрова"

Међутим, света књига каже и да је Исус први пут срео Петра и Андреју у Капернауму и то сугерише да је могуће да су ту браћа живела.

Стивен Нотли, археолог са колеџа у Њујорку изјавио је да је ово откриће највећи показатељ да је Петар имао посебну везу са базиликом и да је вероватно била посвећена њему.

- Пошто је византијска хришћанска традиција рутински идентификовала Петров дом у Витсаиди, а не у Капернауму као што се данас често мисли, чини се вероватним да базилика означава његову кућу - каже археолог.

Фото:Википедија

 

Рушевине цркве такође се уклапају у причу о светом Вилибалду, родом из Енглеске и баварском бискупу, који је посетио област око 725. године током ходочашћа и рекао да је црква у Витсаиди подигнута на месту Петровог и Андрејевог дома. "А одатле су отишли у Витсаиду, резиденцију Петра и Андреје, где се сада налази црква на месту њихове куће", написао је бискуп док је путовао обалом Кинерета. "Остали су тамо ту ноћ, а следећег јутра су отишли у Хоразин, где је наш Господ отерао демоне".

Према Вилибалду, Витсаида се налази између библијских места Капернаума и Курсија. Професор Мордекаи Авијам, један од главних археолога на овом ископавању, рекао је да је један од циљева овог истраживања био да се провери да ли на локалитету постоји слој из 1. века.

- То ће нам помоћи да лоцирамо библијску Витсаиду. А не само да смо пронашли значајне остатке из овог периода, већ смо пронашли и ову значајну цркву и манастир око ње - изјавио је Авијам.

Верује се да је црква уништена у земљотресу 749. године и да је мистериозно "затрпана" те је вероватно изгубљена, а касније и заборављена.

Фото: Википедија

 

Нотли и Авијам, међутим, верују да би мозаички под могао бити доказ који им је потребан да убеде свет да је византијска структура заиста оно што је помињао свети Вилибалд.

Хришћани препознају Светог Петра, првобитно рибара, као једног од првих Исусових следбеника и вођу ране цркве након вазнесења. По Јеванђељу, Исус је угледао Петра током риболова на језеру те га је Исус позвао речима: "Пођи за мном, учинићу те рибарем људи".

Петар је познат по томе што је одсекао уво римском војнику који је покушао да ухапси Исуса по наређењу Понтија Пилата.

Када је Исусу Христу суђено, Петар га се одрекао три пута, али када га је Исус једном погледао, Петар је у души истог трена осећао стид и покајање. Петар је око тридесет година провео у свештеничкој служби, а потом је отишао у Рим, град у коме је постао мученик. Разапет је на крст и то окренут наопако јер је сматрао да га, по заслугама, не следује иста смрт као Исусова.

(Дејли мејл)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".