Veruje se da skriveni natpisi na mozaiku pronađenom u Crkvi apostola pružaju čvrste dokaze da je ono što je sada el-Araj u severnom Izraelu zapravo izgubljeni biblijski grad Vitsaida gde je rođen apostol Petar, piše britanski Dejli mejl.

Napisana na starogrčkom, posveta je molitva za posredovanje "glavnom zapovedniku nebeskih apostola", a poznato je da Petar bio prvi od Isusovih sledbenika.

Mozaik je prvi put otkriven 2021. godine kada su arheolozi iskopavali crkvu iz vizantijskog doba, ali je bio zaklonjen slojevima mulja za čije je pažljivo uklanjanje bilo potrebno vreme.

Osim što je ovo otkriće samo po sebi izvanredno, ono bi takođe moglo da reši dilemu o tome da li je Petar rođen u Vitsaidi ili Kapernaumu - koji se u Bibliji pominju kao njegova potencijalna mesta rođenja.

Natpis čini deo mozaičkog poda u sakristiji crkve koji je delimično ukrašen floralnim šarama i uokviren okruglim medaljonom od dva reda crnih kockica (tesera).

Arheolozi se dugo spore oko lokacije rodnog mesta Svetog Petra, jer su podeljena mišljenja između Vitsaide i Kapernauma, koji se takođe nalazi na severnoj obali Galilejskog mora, ali na zapadnoj strani, dok je Vitsaida na istoku.

U Jevanđelju po Jovanu 1.44 piše: "A Filip beše iz Vitsaide iz grada Andrejeva i Petrova"

Međutim, sveta knjiga kaže i da je Isus prvi put sreo Petra i Andreju u Kapernaumu i to sugeriše da je moguće da su tu braća živela.

Stiven Notli, arheolog sa koledža u NJujorku izjavio je da je ovo otkriće najveći pokazatelj da je Petar imao posebnu vezu sa bazilikom i da je verovatno bila posvećena njemu.

- Pošto je vizantijska hrišćanska tradicija rutinski identifikovala Petrov dom u Vitsaidi, a ne u Kapernaumu kao što se danas često misli, čini se verovatnim da bazilika označava njegovu kuću - kaže arheolog.

Foto:Vikipedija

 

Ruševine crkve takođe se uklapaju u priču o svetom Vilibaldu, rodom iz Engleske i bavarskom biskupu, koji je posetio oblast oko 725. godine tokom hodočašća i rekao da je crkva u Vitsaidi podignuta na mestu Petrovog i Andrejevog doma. "A odatle su otišli u Vitsaidu, rezidenciju Petra i Andreje, gde se sada nalazi crkva na mestu njihove kuće", napisao je biskup dok je putovao obalom Kinereta. "Ostali su tamo tu noć, a sledećeg jutra su otišli u Horazin, gde je naš Gospod oterao demone".

Prema Vilibaldu, Vitsaida se nalazi između biblijskih mesta Kapernauma i Kursija. Profesor Mordekai Avijam, jedan od glavnih arheologa na ovom iskopavanju, rekao je da je jedan od ciljeva ovog istraživanja bio da se proveri da li na lokalitetu postoji sloj iz 1. veka.

- To će nam pomoći da lociramo biblijsku Vitsaidu. A ne samo da smo pronašli značajne ostatke iz ovog perioda, već smo pronašli i ovu značajnu crkvu i manastir oko nje - izjavio je Avijam.

Veruje se da je crkva uništena u zemljotresu 749. godine i da je misteriozno "zatrpana" te je verovatno izgubljena, a kasnije i zaboravljena.

Foto: Vikipedija

 

Notli i Avijam, međutim, veruju da bi mozaički pod mogao biti dokaz koji im je potreban da ubede svet da je vizantijska struktura zaista ono što je pominjao sveti Vilibald.

Hrišćani prepoznaju Svetog Petra, prvobitno ribara, kao jednog od prvih Isusovih sledbenika i vođu rane crkve nakon vaznesenja. Po Jevanđelju, Isus je ugledao Petra tokom ribolova na jezeru te ga je Isus pozvao rečima: "Pođi za mnom, učiniću te ribarem ljudi".

Petar je poznat po tome što je odsekao uvo rimskom vojniku koji je pokušao da uhapsi Isusa po naređenju Pontija Pilata.

Kada je Isusu Hristu suđeno, Petar ga se odrekao tri puta, ali kada ga je Isus jednom pogledao, Petar je u duši istog trena osećao stid i pokajanje. Petar je oko trideset godina proveo u svešteničkoj službi, a potom je otišao u Rim, grad u kome je postao mučenik. Razapet je na krst i to okrenut naopako jer je smatrao da ga, po zaslugama, ne sleduje ista smrt kao Isusova.

(Dejli mejl)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".