- До сада смо потврдили да је 12 људи, углавном цивила, погинуло. Операција елиминације терориста је при крају, али још траје - рекао је за Ројтерс обавештајни официр Мохамед, који је саопштио само име.

Девет особа је повређено и изнето из хотела Хајат, саопштио је раније британској агенцији шеф амбулантне службе.

Звуци експлозија ођекивали су током ноћи, док су владине снаге покушавале да преузму контролу над хотелом Хајат од милитаната, саопштили су сведоци Ројтерсу.

Према њиховим наводима велики делови хотела су уништени у борбама.

Полиција је саопштила да су нападачи детонирали две експлозивне направе испред хотела "Хајат" пре него што су ушли у зграду и отворили ватру.

Наведено је да су се скривали на последњем спрату хотела, неколико сати након почетка напада, а да је специјална полицијска јединица спасила десетине гостију и особља из хотела.

Раније је интернет сајт повезан са ал-Шабабом саопштио да је група милитаната „насилно ушла“ у хотел и да врши „насумично пуцање“.

"Хајат" је у овом извештају описан као популарна локација за састанке владиних званичника и других представника власти.

Непроверени снимци које круже друштвеним мрежама показују дим који избија из хотела док се чује вика и гласни ударци, наводи ББЦ.

- Два аутомобила-бомбе су циљала хотел "Хајат". Један је ударио у ограду у близини хотела, а други у капију хотела. Верујемо да су терористи унутар хотела - рекао је раније за Ројтерс локални полицајац.

Терористичка организација Ал Шабаб, која је повезана са Ал Каидом, дуже времена је у сукобу са савезном владом у Сомалији.

Група контролише већи део јужне и централне Сомалије, али је успела да прошири свој утицај и на области које контролише влада са седиштем у Могадишу.

Последњих недеља милитанти повезани са овом организацијом такође су напали циљеве дуж границе између Сомалије и Етиопије, што је изазвало забринутост због могуће нове стратегије Ал Шабаба, преноси ББЦ.

Напад у петак представља први терористички акт у престоници откако је нови председник Сомалије Хасан Шеик Мохамуд изабран у мају.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".