Тајван је објавио да је око 150 авиона кинеских ваздушних снага било улетело у његову зону противваздушне одбране у четвородневном периоду који је почео прошлог петка, пише Ројтерс.

Тајван се раније жалио на кинеске активности које сматра "ратом у сивој зони", који је осмишљен да искористи тајванске оружане снаге и тестира њихову способност одговарања.

"Тајван не тражи војну конфротацију", рекла је Цај на безбедносном форуму у Тајпеју.

"Надамо се мирном, стабилном, предвидивом и обострано корисном суживоту са суседима. Али, Тајван ће такође учинити све што је потребно да одбрани своју слободу и демократски начин живота", рекла је она и додала да је благостању у Индо-Пацифику потребно мирно, стабилно и транспарентно окружење и да у региону постоје многе могућности.

"Ово такође доноси нове тензије и системске контрадикције које би могле имати погубан утицај на међународну безбедност и глобалну економију ако се њима не рукује пажљиво", рекла је председница.

Ингвен је истакла да ће Тајван радити заједно са другим земљама у региону како би осигурала стабилност.

"Тајван је у потпуности посвећен сарадњи са регионалним играчима како би се спречио оружани сукоб у Источнокинеском и Јужнокинеском мору, као и у Тајванском мореузу", рекла је она.