Tajvan je objavio da je oko 150 aviona kineskih vazdušnih snaga bilo uletelo u njegovu zonu protivvazdušne odbrane u četvorodnevnom periodu koji je počeo prošlog petka, piše Rojters.

Tajvan se ranije žalio na kineske aktivnosti koje smatra "ratom u sivoj zoni", koji je osmišljen da iskoristi tajvanske oružane snage i testira njihovu sposobnost odgovaranja.

"Tajvan ne traži vojnu konfrotaciju", rekla je Caj na bezbednosnom forumu u Tajpeju.

"Nadamo se mirnom, stabilnom, predvidivom i obostrano korisnom suživotu sa susedima. Ali, Tajvan će takođe učiniti sve što je potrebno da odbrani svoju slobodu i demokratski način života", rekla je ona i dodala da je blagostanju u Indo-Pacifiku potrebno mirno, stabilno i transparentno okruženje i da u regionu postoje mnoge mogućnosti.

"Ovo takođe donosi nove tenzije i sistemske kontradikcije koje bi mogle imati poguban uticaj na međunarodnu bezbednost i globalnu ekonomiju ako se njima ne rukuje pažljivo", rekla je predsednica.

Ingven je istakla da će Tajvan raditi zajedno sa drugim zemljama u regionu kako bi osigurala stabilnost.

"Tajvan je u potpunosti posvećen saradnji sa regionalnim igračima kako bi se sprečio oružani sukob u Istočnokineskom i Južnokineskom moru, kao i u Tajvanskom moreuzu", rekla je ona.