Последњи у низу оваквих случајева, о којем су писали босански медији, јесте необичан и хуман поступак муслимана, који су по свим православном обичајима сахранили свог комшију Србина. Верски аналитичар Драшко Ђеновић истиче да нису ретке ни ситуације да Срби православци учествују у изградњи џамија.

- Тога је било одувек, а постоји и дан-данас. Такве примере имамо у Војводини и у другим местима. То је знак људскости. Тога највише има у мањим срединама, тамо људи нису отуђени, код њих нема места политици. У нашем народу се каже: "Није важно ко ти је брат, него ко ти је комшија". Они су увек ту да помажу, па има примера и да сахрањују своје комшије уколико је неко живео сам, без игде икога - рекао је Ђеновић.

Фото: Јутјуб принтскрин/ALEN AVDIĆ

 

Овакву врсту солидарности, упркос верским или националним разликама, он објашњава тиме што се људи у мањим срединама чврсто држе једни других и ослањају се једни на друге.

- То су особе са којима они пију кафу, једни другима честитају Бајраме, Божиће и никако нису острашћени због тога ко је какве вере или националности, јер знају да то никоме ништа није добро донело. То што смо различите вере, није битно, ми смо комшије и не пребројавамо једни другима верска и национална крвна зрнца, него гледамо ко је какав човек - закључио је Ђеновић.

У прилог томе иде и прича, коју је сада поново актуелизовао босански портал Чизмица ТВ, о муслиманима из босанског села Раштелица у општини Хаџићи, који су сахранили Србина Милана Лалушића (69) по православним обичајима. Како подсећају, Лалушић је живео сам у том селу, али је био врло радо виђен комшија и чак је учествовао и у прилозима за изградњу локалне џамије.

У знак захвалности, комшије муслимани су га, када је умро 2015, сахранили по православним обичајима. Према наводима портала, у организацији сахране учествовали су и локални имам Муамер еф. Мркоња и председник месне заједнице Хазрет Субашић.

- На испраћају је био присутан велики број џематлија, који су ископали гроб, обезбедили превоз преминулог, те дали све почасти које наш комшија, добри човек, и заслужује - рекао је тада за босански лист Препород месни имам Муамер ефендија.

Имам Муамер ефендија је после сахране угостио православне свештенике који су одржали опело и похвалили овај чин комшија.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".