Амила Сулејмановић некада је била успешна рок певачица, која је тада отпевала небројано много пратећих вокала и један хит за сва времена са групом Валентино - “Волим те још”.

Она је одрасла у друштву познатих музичара, а на почетку је певала у бенду “Казабланка” са Младеном Павличићем и Адмилом Ћерамидом, који су касније били у “Плавом оркестру”.

Амила почиње да пева пратеће вокале новооснованом бенду “Валентино” на њиховом првом албуму “Но. 1” из 1983. године. На крају је са бендом снимила дует песму “Волим те још”, али у називу није споменута.

Многи су се убрзо питали ко је та девојка, а интересовање за њом је превазишло чак и остатак бенда.

 

 

Међутим, члановима бенда је прорадила сујета и Амила је касније више пута поменула њихове покушаје да је потисну у страну, сакрију и врло незахвално јој врате за не мали допринос у стварању великог хита. Наиме, осим што је својом моћном и сигурном интерпретацијом песми дала одлучујући печат, она је и смислила чувени рефрен, касније искоришћен и од популарне денс групе ’90их “Др Иггy”. Последњи заједнички наступ имали су у Мостару приликом испраћања штафете, а онда се Амила отиснула у нову музичку пустоловину.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balkanrock (@balkanrock)

 

Амила је такође привлачила тада велику пажњу везом са бубњаром групе “Бијело дугме”, чија популарност је била невероватна, Гораном Ивандићем, који се касније извршио самоубиство и даље под неразјашњеним околностима.

 

 

У току распада СФРЈ, Амила се сели за Лондон, где и данас живи. Она шаље своје демо снимке са извођењем босанских севдалинки чувеном композитору Јах Wоббле-у, који је очаран њеним певањем без пратње икаквих инструмената. Тиме се отвара ново поглавље у њеној каријери, те прелаз на експерименталну/алтернативну/wорлд музику, али паралелно школује глас и код Рицхард-а вон Алде, у маниру италијанског бел канта. Тако поред певања у опери, она данас наступа широм света са Wоббле-овим бендом “Дееп спаце”, као и бројним џез музичарима.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Певач Дино Дворник

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".