Прозори који стално магле један су од првих и најуочљивијих знакова да у кабини возила има влаге. Ипак, магљење прозора могу да изазову и други фактори, попут прљавог филтера кабине, али ако сте га скоро мењали, онда је потребно спровести неколико корака и открити где се влага скупља. Добра ствар је што чак и аматеру не треба више од 30 минута да пронађе узрок влаге у свом возилу.

Осим што последично угрожава видљивост током вожње, од влаге се ствара и корозија која озбиљно може да наштети вашем возилу.

Само мало пажње и пар покрета руком са правим алатом лако може елиминисати овај проблем.

У овом тексту даћемо 10 савета помоћу којих сами можете установити где се скупља влага. Ако се и после ових савета прозори магле, онда морате посетити сервис, јер проблем може бити у систему за грејање, односно хлађење, а може бити и да је аутомобил у поду оштећен па влага улази одатле.

1. Прво проверите филтер кабине

Када је прљав, проток ваздуха није довољан да избаци влагу из унутрашњости. На сваких 10.000-15.000 пређених км мењајте овај филтер, односно при сваком редовном сервису.

2. Да ли је вентилација запушена?

Овде мислимо на ону која је најчешће у пртљажнику, па у старим моделима аутомобилима може бити блокирана пртљагом. То морате ослободити, јер у супротном влага остаје у кабини и ствара кондензацију на прозорима.

3. Извадите лишће из мотора

Опало лишће често се скупља у простору тик испод ветробрана и може да запуши одводе. Да бисте спречили ову влагу да продре у кабину, очистите све одводе од прљавштине.

4. Кедери око свих врата

Проверите све гумене делове око врата, прозора и кровних отвора. Ако су порозни или оштећени, вода лако улази у кабину. Ове делове, поготово зими одржавајте наменским кремама.

6. Искључите рециркулацију ваздуха

Сва снага вентилатора усмерена на ветробран и највиша температура брзо ће осушити ветробран. Још је ефикасније ако све друге отворе вентилације затворите. Некада узрок споријег одмагљивања стакала може бити и ако сте вентилацију оставили да ради на „кружењу ваздуха“, па и то проверите.

5. Проверите врата

Одводи воде у вратима често буду запушени, што директно утиче на стварање влаге у кабини. Прочачкајте их савитљивом жицом и омогућите пролаз води.

7. Поставите гумене патоснице

Када је напољу влажно време, снег и лед, највише влаге уносимо управо ми преко обуће. Ту помажу гумене патоснице. Ако је влага ипак узела маха, помажу новине које ћете поставити испод патосница. Оне ће упити вишак влаге.

8. Скупљачи влаге

Постоје јастучићи који скупљају влагу из ваздуха. Они се могу користити више пута, па када се напуне, довољно је осушити их у микроталасној и могу се опет користити.

9. Прва помоћ

Постоје посебне антимаглин крпе и сунђери који ће прозоре одржавати сувим. Али само ако су добро одржавани. Гумени чистач прозора најбрже обезбеђује бољи видик.

Затим, помажу разна наменска средства у спреју против магљења стакала, али бирајте квалитетне, јер они најјефтинији често нису ефектни. Некада и обичан алкохол може да помогне, али ово су само ствари за прву помоћ док не решите проблем.

10. Буђ

Ако је до овога дошло, осушите и добро очистите кабину и то само водом. Освеживачи простора додатно поспешују ширење буђи. Зато је прво очистите.

Будите опрезни, прљавштина и влага не само да замагљују ветробран, већ остављају и мрље на стаклима које могу бити врло опасне поготово при заслепљивању. Редовно чистите кабину и обезбедите себи добру видљивост и безбедну вожњу.

Зашто прозори магле

Што се тиче замагљених стакала, овај проблем се јавља из неколико прилично простих разлога. Када је напољу хладно и влажно, ветробран се брзо замагли јер топао ваздух садржи више влаге од хладног. Ово је такође изражено преко ноћи када се влага коју смо унели преко одеће и обуће кондензује на хладним прозорима. Реч је о нормалним појавама које су краткотрајне и изазивају магљење стакала. Ако се проблем не нестаје, онда проверите где се скупља влага и реагујте.

Ако вода цури низ прозоре, тада је прекасно. Морате одмах пронаћи проблем и осушити возило.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".