Док једни једва састављају крај са крајем када су у питању финансије, има и оних који не знају како да потроше новац, а то је управо и случај и једног мушкарца (32) који ради у Србији.

Наиме, како је објављено на друштвеној мрежи Редит, један мушкарац поделио је са осталим корисницима проблем који га мучи.

Како је навео, дуго уназад добро зарађује, али од тог новца није купио ни аутомобил, ни стан, док је уштедео свега 12.000 евра, зараду троши на луксузан живот и скупе ствари:

- Имам примања од 4.000 евра месечно и не знам шта да радим са њима. Немам решено стамбено питање, немам аутомобил, немам породицу да издржавам, у суштини располажем тим већим примањима за Србију и не знам шта тачно да радим са њима. Узећу у обзир да ће примања да расту из године у годину, што ми ствара додатан притисак јер већ пет година имам нека солидна примања, а уштедео сам незнатну суму и нисам ништа паметно направио. Решио сам да сам себи испланирам мало одговорнији финансијски пут јер већину новца потрошим на скупе/непотребне ствари које су ми фалиле кад сам био сирот", писало је у посту. А онда је детаљно описао своје стање финансија - уплаћен и потрошен новац, али и количину новца коју је успео да уштеди.

 

 

Додао је да има 32 године и уштеђевину од 12.000 евра, нема дугове ни кредите, а од плате сваког месеца за кирију даје 300 евра. Онда је поставио конкретна питања.

- Моја питања су:

Да ли постоји неки стандаран роадмап за овакве ствари а да није само преведен од Американаца, већ експлицитно специјализован за наше поднебље?

Да ли пре свега треба да решим стамбено питање? Слабо се разумем у економију, али у ово доба лудих скокова цена уз лош квалитет градње ми то не делује као добра идеја.

Да ли постоји негде дефинитиве гуиде за процес улагања у Америчку берзу из Србије, заједно са свим корацима у ЕЛИ5 фазону? Погледао сам ФАQ овог субреддита и прочитао пар постова, али има рупа у информацијама за нас финансијске неписмене а које су искусним члановима логичне (овде мислим баш на процесе, банке, брокере, дизање новца, плаћање пореза а не на саму вештину улагања)

Да ли вреди размишљати о животном осигурању/ приватном пензионом фонду?

Да ли имате генерално неки савет за мене? Захваљујем - написао је он.

Одговори других корисника били су различити:

- Кад је већ таква ситуација, купи стан на доброј локацији издај га типа стан на дан… Ако га узмеш за себе само ћеш да улажеш у њега и губићеш паре, овако ти стан враћа паре. Стан који узмеш за себе ти само доноси трошак, а пошто си у таквој ситуацији каквој јеси треба ти нешто да ти доноси кинту да уђеш у ток новца - један је од коментара

- Нађи жену, има да ти реши сва питања око уштеђевине у року од 6 месеци, тражићеш савет после како да уштедиш 500€", додао је други.

- Ожени се и сви проблеми ће ти бити решени!", "Отвори штедни рачун у иностранству, остављај 1.000 евра месечно тамо, у пензију одеш са 50 година и 280к -300к€", "Ако већ имаш тол'ко пара, а не знаш шта ћеш и ниси финансијски писмен, нађи квалитетног финансијског саветника, има чак и код нас тога, није ти пар стотина евра разлика, а добићеш добар савет. За толика примања, не вреди савет на интернету тражити - ређали су се коментари.

- Ако имаш 32 године, добра примања, и кључно, добру женку, праве је време да се жениш. Значи инвестирај прво у неки веренички прстен, а за остатак штека направи свадбу са пуно званица. Добар део новца ће ти се вратити, то уложиш у медени месец, правиш децу, а онда већ гледате заједно да решите стамбено и друга животна питања."Мој савет ти је да купиш стан за зивот", "Стан је одлично улагање, нарочито ако га немаш. Затим, потпуно опремљен апартман на планини или у бањи који они тамо уз уговор издају, одржавају и раде све што треба. Зарада вероватно није како обећавају, али је сигурно има - били су поједини упућени савети у вези са потенцијалним пословним подухватима и инвестицијама.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".