Стотине људи су заробљене у долини Манур, а хиљаде евакуисане у пакистанској провинцији Хајбер Пахтунхва, пре него што су поплаве уништиле најмање 10 мостова и десетине објеката.

Мобилне и телефонске мреже не функционишу, па људи шаљу писане поруке са информацијама о губицима или захтевима да се угроженим мештанима испоруче намирнице и лекови.

Екипа Би-Би-Сија је стигла у долину након опасне једночасовне вожње путем који је тешко оштећен услед поплава и клизишта.

Земљотрес јачине 5,4 степена по Рихтеру погодио Индонезију - Ало.рс

- Потребна нам је помоћ, требају нам залихе хране и лекови. Молимо вас да оспособите мост јер сада смо остали без ичега - текст је руком писане поруке коју су блокирани мештани послали Би-Би-Сијевом тиму који извештава с лица места.

Долина Манур се налази у планинама Кагхан и позната је као туристичко одредиште у Пакистану, али разорна поплава однела је најмање 15 људских живота, укључујући жене и децу.

Званичник министарства унутрашњих послова Салман Суфи подсетио је да је од почетка јуна у поплавама страдало више од 1.000 људи, а милиони су расељени.
- Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Уједињени Арапски Емирати и друге земље допринеле су апелу за прикупљање помоћи жртвама монсунске катастрофе, али потребно је више средстава- поручио је Суфи.

Тешко је погођена је и провинција Синд на југоистоку земље, са хиљадама расељених из својих домова и милионима људи који чекају на храну, воду за пиће и склониште.

Спасилачки тимови се боре да стигну до свих одсечених заједница у областима попут Синда и Белуџистана које су најтеже погођене, као и до одсечених планинских насеља у Хајбер Пахтунки.

Пакистанска војска је позвана да помогне у спасилачким операцијама с обзиром да су саобраћајнице оштећене и једини начин да се дође до изолованих заједница је ангажовање хеликоптера.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".