Ипак, постоје места на свету где су напади ајкула чешћи у односу на друге дестинације, пише Хоw Стуфф Wоркс, а на ових пет, напади ајкула су најчешћи:

5. Хаваји

Две трећине од 159 напада ајкула на Хавајима од 1828. године догодило се код обала два острва: 64 напада на Мауију и 42 напада на Оахуу. Ни друга острва нису безбедна, 28 напада забележено је код Кауаија и 19 код великог острва Хаваји.

Ипак, иако је сваки живот драгоцен, укупан број је прилично низак када узмете у обзир милионе туриста који посећују Хаваје сваке године, посебно када се узме у обзир да отприлике 40 врста ајкула воде у околини Хаваја називају домом. Једна од ових врста је опасна тиграста ајкула, која је после велике беле, одговорна за највише напада на људе.

Мишљена о ајкулама на Хавајима су двојака. С једне стране, фатални напад који се десио 1959. године довео је до вишедеценијског програма искорењивања ајкула који је спонзорисала влада. С друге стране, неки локално становништво Хаваја назива тиграсте ајкуле аумакуа, или дух чувар.

4. Квинсленд

Сара Кејт Доки је 2006. године пливала у близини Бризбејна у води која јој није прелазила струк када су је напале три ајкуле бика, и откинуле јој обе руке и изгризле стомак и ноге. Пријатељи на обали прво су игнорисали њен врисак, мислећи да је шала. А онда су видели крв у води. Докина смрт је само један од 199 напада у Квинсленду од 1700. године.

Аустралија је дом за 166 врста ајкула. На било коју од њих можете наиц́и било где на обали, али источна обала ове земље је посебно угрожена јер је густо насељена.

Источну обалу Аустралије чине две велике државе: Квинсленд и Нови Јужни Велс које се међусобно такмиче за најопаснију обалу у Аустралији. Између 1917. и 2017. године, на пример, у Квинсленду су се десила 52 смртна случаја, од укупно 134 смртна случаја у Аустралији. На срећу, 2021. године у Квинсленду није било напада или смртних случајева.

Неке од плажа у Квинсленду заштићене су ужетом или удицама за хватање ајкула, као и заштитним мрежама. Мреже су дизајниране тако да хватају ајкуле дуже од 2 метра, тако да се опасније ајкуле не приближавају обали. Међутим, влада мора стално да брани ову праксу пред еколозима. Због младунаца грбавог кита који се уплео и угинуо у мрежи, 2005. године, влада Квинсленда објавила је бројке које се односе на успех мрежа. За годину дана ухваћено је 630 ајкула; 298 од њих било је веће од 2 метра, укључујући тиграсту ајкулу од 5,2 метра.

3. Нови Јужни Велс

Као и његов сусед на северу, Квинсленд, Нови Јужни Велс, држава дуж источне обале Аустралије, власник је прелепих плажа, које су дом бројним ајкулама. У Новом Јужном Велсу десило се 267 напада од 1700. године. Ту је урачунато и пет напада и један смртни случај у 2021. години, од укупно 47 смртних случајева.

Неки недавни напади помогли су овом сунчаном месту да се рангира тако високо на листи. Сурфер је 2015. године умро након што су му ајкуле одгризле обе ноге. Био је то трећи фатални напад у Новом Јужном Велсу у последњих 12 месеци.

2. Јужна Африка

Можда мислите да би 259 напада ајкула од 1905. године држало људе даље од вода Јужне Африке, али изгледа да то није случај. Све више људи хрли у воде Јужне Африке да роне са ајкулама.

Јужна Африка је била једна од првих земаља која је званично заштитила велике беле ајкуле, па је њихова популација порасла. У водама се могу видети, између осталих, мако, тигар, чекићара, бик и црна ајкула...

Острво Дајер, у близини Кејптауна, стекло је надимак "Алеја ајкула" због многих врста, а посебно великог броја великих белих ајкула. Оне овде проводе своје време уходећи Гејзер Роцк, дом за више од 50.000 фока.

1. Округ Волусија, Флорида

У округу Волусија на Флориди, од 1882. године десило се 337 напада.

На плажи Њу Смирна, која се налази у Волусији, десило се више инцидената по квадратном километру него на било којој другој плажи на свету. Ако сте некада пливали у Њу Смирни, готово сигурно сте били на 3 метра удаљености од ајкуле. Због тога Њу Смирна носи надимак "Светска престоница напада ајкула".

Иако је ово подручје дом многих риба мамаца, уобичајеног плена ових ајкула, прави разлог за велики број напада је једноставно број људи у води. Пливачи и риболовци хрле у ове воде, а плаже у овом округу су неке од најпопуларнијих за сурфовање. Некада дневно у води буде и до 300 сурфера.

Због чега су ови људи храбри иако знају да је Смирна "престоница напада ајкула"? Вероватно зато што су напади у округу Волусија прилично благи и обично се дешавају само мањи угризи.

(Национална географија)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".