Бок каже да плесан може да довести до различитих симптома које тестови не могу да објасне, попут вртоглавице, ошамућености, магле у мозгу и осипа. Додаје да плесан такође може погоршати постојеће респираторне проблеме попут астме и алергија.

Ако сте недавно имали цурење у свом дому, то наговештава да се можда створила буђ, каже Бок. Стога треба да провјерите има ли плесни где год се налази вода, од вашег подрума до купатила. Чак и кондензација око прозора може да доведе до стварања плесни око прозорских оквира.

Плесан може и да мирише - иако је можда нећете приметити зависно од тога где се налази или колико је има. "Неки људи осећају мирис плесни, али чак и не мисле да то може да утиче на њих", каже Бок.

Фото: Профимедиа

 

Како уклонити плесан?

Пре свега, ако уочите малу мрљу плесни, треба одмах да је третирате. Све док је на тврдој површини, требало би да може да се очисти средством за уклањање плесни.

Средство за уклањање плесни можете направити и сами, а постоји више опција.

Хидроген пероксид

Ово је познати избељивач који ће уклонити трагове плесни. Три-постотни хидроген пероксид улијте у боцу с распршивачем и попркајте по плеснивим местима. Оставите да делује око 10 минута и пребришите.

Алкохолно сирће

Сирће такође улијте у боцу с распршивачем и попрскајте по црним мрљама. Ако вам се не свиђа његов мирис, можете му додати пар капи неког етеричног уља.

Сода бикарбона

Мрље можете очистити и обичном содом бикарбоном или још боље – помешајте је са сирћетом.

Уље чајевца

Ово уље не употребљава се само за негу коже и косе већ је одлично и за дезинфекцију дома. Помешајте две кашичице уља са 450 мл воде и мешавину улијте у бочицу. Пре употребе је протресите и попрскајте по површини и пустите да се суши.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".