Граховца је, пре тога, ослободио и Основни суд у Мркоњић Граду, али је ОЈТ у Бањалуци, преко свог одељења у Мркоњић Граду, уложило жалбу и тражило робију за кривично дело наношење телесних повреда. Граховац је, по речима његовог адвоката и пријатеља Душана Томића, прошао пакао минулих осам година.

- Мркоњићка полиција га је, без икаквог разлога, ухапсила  и осумњичила, а ОЈТ  га је лагано, без икаквих доказа, оптужило - каже адвокат Томић. - Мислили су да ће на суду да прође по њиховом, али је, ево, Богу хвала, прошло по закону и правди. Расписивали су потерницу за Илијом, који је био у Србији, у ријалитију. Тражили од Србије да га изручи. Кад је чуо да је расписана потерница, дошао је на суд, мада му пре потернице никакав позив није био уручен, а онда је, на предлог тужиоца, на запрепашћење свих, одређен притвор од месец дана "како би се обезбедило његово присуство на суду у Мркоњић Граду". Граховац је штрајковао глађу, доказао да  се није одазвао на један претрес, јер није добио позив, нити има доказа да је примио, па је пуштен да се брани са слободе.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Senad GOSPODAR Strimova

 

У међувремену, додаје Томић, док је "терао правду", криминалци који су, и даље, некажњени и за полицију и ОЈТ непознати, украли су му тридесетак од стотина грла крупне стоке, што му је додатно искомпликовало живот, "али и показао какав је живот у Шипову и околини онима који су трн у оку локалним моћницима за које нема ни суда ни закона".

- Теретили су ме, поред осталог, да сам чекићем по глави ударио комшију Станка Савичића - прича Змај од Шипова за "Новости". -То је била чиста лаж, а  на њој је заснована оптужница и сва хајка.

И заиста, у пресуди Основног суда у Мркоњић Граду, на ком је првостепено ослобођен,  стоји  да је Савичић јасно негирао да га је Граховац ударао чекићем, већ је истакао да су у јако добрим односима и да га фармер и ријалити учесник често материјално помаже. Илија је спремао да се пресели у Војводину и да тамо развије фарму, али је послушао, каже савет адвоката Томића да то не чини, да не иде са свог вековног огњишта и да је правда на његовој страни.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Senad GOSPODAR Strimova

 

Тужилаштво се жалило на првостепену ослобађајућу пресуду Основног суда у Мркоњићу, али је Виши суд установио да је то без основа, да Илија није крив и да трошкови суђења иду на терет буџета Републике Српске.

- Е, не могу да схватим да трошкови иду на терет нашег буџета, буџета РС, јер се зна, именом и презименом, ко је крив за мој прогон, од полиције до ОЈТ и они треба да плате, како им не би пало на памет да се играју са правима људи и правдом - истиче Змај од Шипова.

Адвокат Томић очекује да ће, из буџета РС, за трошкове суђења и накнаду Шиповцу, бити узето око 100.000 КМ! И Томић, као и његов клијент, сматрају да би било једино правично да то плате они који су терали закон по свом.

- Пуно му је срце што  пише у пресуди да сам ослобођен "у име Републике Српске",  што сведочи да  она није против мене, већ појединци и да, како наш мудри народ каже, "не треба, због Николе, мрзети светог Николу".

В. Митрић

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".