Емина Ердоган чије је ддевојачко презиме Гулбаран, рођена је 16. фебруара 1955. године у у Истанбулу, највероватније у Ускудуру, мада се не зна са сигурношћу јер се као место њеног рођења наводи и Фатихом. У чему је разлика? Први је савременији, а други конзервативнији део турског града.

Арапског је порекла, одрасла је као најмлађе дете и једина ћерка у породици са петоро деце. Похађала је Митхат Паса Аксам уметничку школу, коју је напустила пре матуре. Имала је 15 година када јој је старији брат Хусеин забранио да напушта кућу јер "то није приличило девојчицама њеног узраста".

Фото: Профимедиа

 

Одлуку свог брата тешко је подносила о чему је причала у једном интервјуу, али је уз помоћ мајке почела да излази из куће. Пресудно у њеном животу било је познанство са списатељицом Шуле Јискел, која се бавила улогом турске и уопште муслиманске жене у свету.

Емина је постала чланица „Асоцијације идеалистичких жена“, а на једном скупу упознала је будућег мужа. Венчали су се 1978. године, и поред противљења његове мајке која је инсистирала да јој син ожени девојку потпуно покривеног лица, на шта прва дама није пристала.

Фото: Профимедиа

 

Брачни пар Ердоган добио је четворо деце, две ћерке и два сина. Пријатељи Емину описују као снажну, интелигентну и духовиту особу која игра врло важну улогу "иза сцене". Познато је да супруга турског председника обожава да чита, плива, вози и слуша турску класичну музику.

У њеној биографији истакнуто је да је 2010. добила награду Нисхан-е-Пакистан као признање за напоре у прикупљању помоћи и помагању жртвама поплава у Пакистану. У фебруару 2011. припала јој је награда „Приx де ла Фондатион“ Цранс Монтана Форума, за рад о положају жена у исламском свету.

Фото: Профимедиа

 

Било је и контроверзи везаних за њу, попут изјаве из 2016. да су „хареми османских султана били школе за чланове династије и образовне институције које су жене припремале за живот". Пише се на различите начине и о њеном стилу у палати, па неки кажу да је прва дама Турске веома скромна жена која се не либи ни кухињских послова, док други сматрају другачије.

Прича о њој остаће забележена у историји, а само један њен аспект јесте стил прве даме Турске. Емина носи хиџаб, њен стил одише традиционалношћу, али и елеганцијом и софистицираношћу. Пре три године је на самиту НАТО у Лондону носила капут познатог српског бренда.

(Блиц жена)

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Лиз Трас код краљице Елизабете - званично именована за премијера Велике Британије

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".