Ново захлађење, могуће и прво које нас полако уводи у јесен, могуће око 18.9.

Од петка па све до наредног уторка наш део Европе ће се налазити под утицајем висинског циклона и струјања вежег ваздуха са северозапада Европе, показује временска прогноза.

У таквим условима преовлађиваће променљиво облачно и нестабилно, повремено уз кишу и грмљавинске пљускове. Модели још имају велика неслагања поводом мапирање области најчешћих пљускова, али би они највероватније најчешћи били у петак послеподне на западу и југозападу региона, у суботу пре подне прво на северу, затим и над осталим пределима, док би их у недељу највероватније углавном било на северу региона.

Количина акумулација је такође врло упитна и у пределима који су означени црвеном линијом један од поузданијих прогностичких система (британски УКМО) даје од 20мм до 45мм талога, док би на осталим пределима било до 15мм талога, каже Чубрило.

За разлику од типичних летњих промена, ова би и већем делу Јадрана могла донети чешћу појаву пљускова, што сведочи о лаганој промени сезона јер воде Средоземнља и Јадрана од септембра па негде до јуна делују дестабилизујуће на ваздушне масе које се премештају преко њих.

Временска прогноза за петак и викенд

У петак мало свежије уз максимум до +23 до +27 степени Целзијуса, али наредних дана свеже уз максимуме од +14 до +23 степена Целзијуса.

После 10.9. ноћи врло свеже уз минимуме који би најчешће били од +7 до +15, а на вишим планинама само око +4 степена Целзијуса што је довољно ниско за приземан мраз.

До 13.9. максимуми око просека за овај део године, затим топлије и око 17. септембра би максимуми локално могли бити и до +27 степени Целзијуса.

Око 18. септембра има сигнала за ново захлађење, које би могло бити и осетније те би се у том случају полако прелазило на јесењи режим времена.

То је заиста јако далек термин и прво треба да пропратимо промену времена која нам стиже од четврка увече, напомиње Чубрило.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".