Дан када је Крститељ страдао верници проводе у молитви, уздржавању и строгом посту. У нашем народу овај празник има дугу традицију и спада у групу великих празника, који се посебно поштују. Избегава се било какав рад, како напољу, тако и унутар куће. На данашњи дан цела породица пости, а народ се окупља у храмовима на литургији.

Свети Јован Крститељ рођен је шест месеци пре Христа (7. јула) и зато је назван Претеча, јер је људе припремао за долазак Спаситеља. Међу личностима јеванђељским који окружују Спаситеља, Свети Јован Крститељ заузима посебно место. Он је на дан Богојављења у реци Јордан крстио Господа Исуса Христа и зато је црква дан по Богојављењу посветила његовом спомену.

Фото: Српска православна црква

 

Попут многих хришћана који су страдали на путу Господњем и Свети Јован је посечен у време цара Ирода. Данас се подсећамо на страдање Светог Јована, коме је, по наређењу Ирода Антипа, глава одсечена и на сребрном тањиру донета пред његову пасторку, играчицу Салому.

Приликом прославе Иродовог рођендана, током пијанчења и оргијања, Салома је одиграла свој плес "седам велова", после којег јој је Ирод понудио да тражи шта год хоће.

На наговор мајке, она је затражила главу Светог Јована.

Свети Јован је пример чврсте и непоколебљиве вере, поштења, одважности и истинољубивости. То је и био узрок његовог страдања, јер је јавно говорио о неморалу и блуду цара Ирода, који је живео у греху са својом снахом Иродијадом, мајком Саломе.

Смрт светог Јована догодила се пред Пасху, а празновање 11. септембра установљено је због тога што је тог дана освећена црква коју су подигли на његовом гробу у Севастији цар Константин и царица Јелена.

Обичаји и веровања везани за данашњи дан

Распрострањено је веровање да се на овај дан не једе и не пије ништа што је црвено, јер то подсећа на проливену крв Јованову. Из истог разлога не треба узимати нож у руке. Верује се, да на овај празник, не треба јести ништа из тањира, нити са тацне, а верници се не веселе и не славе. У неким крајевима води се рачуна да због напретка деце, малишани никако на овај дан не једу парадајз, брескве, јабуке и било шта друго црвене боје.

Посебно је интересантно веровање у источној Србији где се верује да на овај дан чак треба скидати и црвени кончић са руке, који према сујеверју ономе ко га носи, осталим данима – доноси срећу!

Наиме, према овом веровању никако не смете оставити црвени кончић везан, јер ће вам од овог дана све “ићи наопако”!

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".