Памтићемо га по великом броју хитова без којих би домаћа сцена била ускраћена за право музичко благо, као и сарадње са великим музичким звездама. Између осталог и сарадњи са Здравком Чолићем који је свакако једна од највећих, ако не и највећа поп звезда на простору бивше Југославије.

Фото: Јутјуб принтскрин/PDV Rokovnik

 

Ипак, многи не знају да је једно време, на почетку своје каријере он био део једне рок групе.

Реч је о "Корни групи", на чијем је челу био композитор и клавијатуриста Корнелије Бата Ковач.

Корни група, која је постојала од 1968. до 1974., променила је више певача, међу којима су била и имена као што су Душан Прелевић и Дадо Топић.

Фото: Архива Новости

 

Живот ове групе, може се рећи, био је двострук. Они спадају међу прве представнике прогресивног рока на нашим просторима, али су такође, упоредо са озбиљним, комплексним и дугим нумерама снимали и лагане и, условно речено, неозбиљне, комерцијалне поп нумере, из комерцијалних разлога.

У једном тренутку, у групу је стигао и тада млади сарајевски певач, Здравко Чолић, који је у то време певао у групи Амбасадори.

- У групи Амбасадори, видим га у "Шлагеру сезоне", и рекох, то је тај. Млад је, енергичан, висок глас... Међутим, врло брзо смо установили да је он соло певач. Али, баш соло певач поп музике... То је интересантно, ми јесмо свирали и поп музику. Али, нешто нам није ту функционисало. То може да се третира као моја грешка у процени. Две године после распада Корни групе, ми смо поново почели да сарађујемо и радили смо савршено, годинама. Али, нешто друго - исрпичао је својевремено Ковач у документарном серијалу "Роковник".

Фото: Принтскрин Јутјуб/RTS Program za dijasporu - Zvanični kanal

 

Након распада "Корни групе" Ковач је наставио сарадњу са Чолом и написао му бројне хитове: Април у Београду, Живиш у облацима, Звао сам је Емили, Једна зима са Кристином, Једина, Мађарица, Она спава, Пјевам дању, пјевам ноћу, Станица Подлугови, Ти можеш све, Ти си била, увијек била, Ти си ми у крви.

Фото: Архива Новости

 

Рођен је у Нишу 1942. године, а своју прву композицију "Пусти тротоари" Ковач компонује већ са четрнаест година - 1956. године. 

Иза себе је оставио три ћерке, супругу Снежану и сина.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Здравко Чолић - музички великан, миљеник свих генерација

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".