Легендарни српски композитор Корнелије Ковач преминуо је у Београду у 81. години, а узрок смрти је инфекција коронавирусом.

Корнелије Ковач један је од најчувенијих имена музичке сцене бивше Југославије. Компоновао је како за филм, серију и позориште, тако и за многе извођаче, којима се не зна број.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

 

Иако је готово немогуће издвојити највеће хитове које потписује Корнелије Ковач, ипак, један од оних ванвременских јесте песма Здравка Чолића "Ти си ми у крви", а прича која се веже за стварање ове песме је посебно занимљива.

Као што је добро познато, "Ти си ми у крви” је плод сарадње Корнелија Ковача и Здравка Чолића. Ипак, мање је познато да је аутор текста Корнелијева супруга Споменка.

Будући да у то време није била етаблиран текстописац, Чолић је изразио одређене сумње због њеног ангажмана. Ковач је инсистирао да јој се пружи прилика, а у целу причу се укључио и Момчило Бајагић Бајага. Њих двоје су разговарали цело једно послеподне, након чега Бајага закључује да Споменки није потребна помоћ. Тако је настао свима познати, генерацијски хит, "Ти си ми у крви”, за који је музику и аранжман урадио Корнелије Ковач. Објављена је на албуму из 1984. године који и није имао посебно име, на којем су још и "Рушка” и "Ти можеш све, ал’ једно не”.

Анегдоте везане за настанак ове песме присетио се једном приликом и сам Корнелије Ковач:

- Када сам Чоли пустио прву верзију, "Ти си ми у крви” није прошла и реакција је била млитава. Али не само његова - већ и моја, али то себи нисам хтео да признам. Не због текста у рефрену, већ и због врсте ритма одабраног да прати композицију. Нисам хтео да се предам потпуно, и одустанем од својих адута. По савршеним Споменкиним строфама очекивао сам да ће се ствар развити у жељеном правцу, оне су имале снажну поруку и веровао сам да ће се распламсати емоције у рефренима.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Занимљивост о песми "Ти си ми у крви" испричао је једном приликом и Здравко Чолић.

- Готово да нема те жене којој се нисам заклињао да је управо њој посвећена песма "Ти си ми у крви”, или "Она спава”. Без обзира како се зове, она са разумевањем прихвата што сам морао да јој променим име, да нас не открију.

Ванвременска песма, плод рада брачног пара Ковач и непоновљивог Здравка Чолића, "Ти си ми у крви”, још дуго ће пратити рађање бројних љубави.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Здравко Чолић - музички великан, миљеник свих генерација

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".