Око два милиона људи на југозападу Јапана добило је наређење да се евакуишу уочи доласка снажног тајфуна Нанмадола који ће погодити регион у недељу, јавила је јавна телевизија НХК-Wорлд Јапан.

- Метеоролошки званичници издали су хитно упозорење за јаке ветрове, високе таласе и олујни талас за префектуру Кагошима - известио је НХК, преноси ЦНН.

Становницима у 965.000 домаћинстава наређено је да се евакуишу из приморских градова Мијазаки, Кагошима и Амакуса.

Тајфун Нанмадол погодио је данас Кјушу, најјужније од четири главна острва Јапана, а метеоролози упозоравају на јаке олује и високе таласе "који до сада никада нису забележени".

Овај 14. тајфун у сезони, који је Заједнички центар за упозоравање на тајфуне америчке морнарице класификовао као супертајфун, могао би донети рекордне падавине, саопштила је Јапанска метеоролошка агенција, упозоравајући на ризик од изливања река и клизишта, преноси Ројтерс.

Јужни Кјушу би данас могао да прими 500 мм кише, а могући су и удари ветра до 250 километара на сат, док би у централном региону Токаи могло да падне 300 мм кише, наводи метеоролошка служба.

Железничке компаније су отказале возове у региону, а привремено је затворено око 950 малопродајних објеката, преноси Ројтерс.

Предвиђа се да ће олуја кретати ка истоку и прећи преко главног јапанског острва Хоншу почетком следеће недеље, пре него што се у среду пресели на море, наводи британска агенција.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".